Соцмережі
15 Березня 2022
554

Олександр Савченко: Якою має бути податкова реформа

Нарешті моя система податкових змін дійшла до офісу Президента!

Коли вчора я прочитав заяву Президента Зеленського про податкову реформу, у мене з’явилась надія, що краху економіки та фінансів в Україні наш ворог не побачить. Так Президент заявив: “Перше. Починаємо податкову реформу. Замість ПДВ та податку на прибуток даємо ставку 2% від обороту та спрощений облік. Для малого бізнесу – а це перша й друга групи ФОПів – ставимо добровільну сплату єдиного податку. Тобто, якщо зможете – сплачуйте. Не можете – нема питань”.

Але робити все треба не фрагментально, ad hoc, на декілька місяців, а системно на роки, бо може бути біда… Віддаючі респект діяльності НБУ та мінфіну України в останні місяці, я наважусь запропонувати країні, українцям, президенту найбільш адекватні податкові зміни принаймі на 10 років наперед, які я вперше виклав у книжці “Антиукраїнець”.

Головна обставина, яка «вимагає зовсім інших, принципових змін в податковій системі України — це війна з Росією, яка суттєво збільшує ризики інвестування і ведення бізнесу в країні. Ліками проти додаткових ризиків є лише додаткові прибутки, на які можна розраховувати в Україні. Це стосується i іноземних, і місцевих бізнесменів, а останні справедливо вимагають зменшення податкового і регуляторного тиску.

З урахуванням сказаного, ідеальна податкова система України має базуватися на таких податках:

1.Податок на доходи фізичних осіб, якщо вони менше 5 мінімальних зарплат — 10 %; 15% на доходи, які перевищують 5 мінімальних зарплат. Всі, хто працюють здійснюють обов’язкові відрахування до власного накопичуваного пенсійного рахунку у розмірі 5% від зарплати. Соціальні внески скасовуються, Пенсійний фонд ліквідовується. Солідарні пенсії та інші соціальні виплати фінансуються з державного бюджету.

2. Податок на виплату дивідендів (виведений капітал) — 15 %.

3. Податок на продаж землі, житла та іншої нерухомості, транспортних засобів — 2 %.

4. Податок на продаж цінних паперів та будь-яких майнових прав поза біржою — 1 %.

5. Податок з обігу підприємств — 5 %, сплачується при імпорті та продажів всередені країни, при експорі податок з обігу — 2,5 %, а товарів з великою доданою вартістью — 1%.

6. Податок на операції з офшорними територіями становить 15 %, на всі грошові перерахування в ці зони, за винятком сплати дивідендів, процентів та повернення інвестицій чи кредитів.

7. Підприємство, яке належить до малого бізнесу (валовий дохід за рік менше, ніж 5 млн .євро), має право вести спрощений бухгалтерський облік.

8. Підприємці, які працюють за спрощеною системою оподаткування сплачують податок на доходи фізичних осіб на рівні 15 % мінімальної зарплати та 5% відрахувань до власного пенсійного рахунку, вони також сплачують 5% податку з обігу (продажів) за умови, що він є меншим за один млн. євро на рік. Якщо обіг перевищує один млн.. євро на рік, підприємець має зареєструвати підприємство. Всі підприємці, через 6 місяців післи закінчення війни, працюють з касовими апаратами чи їхніми сучасними аналогами, які безкоштовно видає податкова адміністрація.

9. Самозайняті громадяни України, виручка від реалізації продукції чи послуг яких не перевищує 1 тис євро. на місяць не оподатковуються, вони також, за бажанням, мають право не сплачувати податок на доходи фізичних осіб у розмірі 15 % від мінімальної зарплати, в такому випадку пенсійний стаж їм не зараховується.

10. Акцизи та рентні платежі мають бути встановлені на рівні мінімальних в країнах ЄС.

Всі операції, включаючи нарахування зарплати, які оподатковуються, здійснюються за допомогою гаджетів і прогам, які безкоштовно надає податкова адміністрація.

Всі інші податки і збори, в тому числі, зокрема на нерухомість, землю і депозити, мають бути скасовані, а наведені вище — не можна підвищити мінімум на протязі 10 років. Зрозуміло, що вказані податки можуть бути зменьшені, а деякі з них ліквідовані. Краще таку податкову систему закріпити в Конституції.

Важливо додати, що запропонована податкова система є дуже простою і технологічною, воне не передбачає податкових звітів, перевірок і навіть контактів з податковою адміністрацією. Всі податки мають автоматично нараховуватись і сплачуватись в реальному часі, переважно онлайн. Це і є довгоочикувана українцями держава в смартфоні!

Якщо є бажання швидко та професійно запровадити сучасну, дружню і зручну для людей та бізнесу податкову систему, я готовий попрацювати може в якості радника Президента чи прем’єр міністра.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram