Соцмережі
5 Травня 2022
544

Олег Гетьман: Про скасування податкових пільг

Більшість податкових пільг, запроваджених від початку війни в Україні можуть скасувати.

Із чим це пов’язано, і до чого може призвести?

Зниження розміру єдиного податку з 5% до 2% було звичайно схвально зустрінуте ФОПами, які і раніше працювали на спрощеній системі (ЄП 5%). Проте від переходу на нову систему ЄП 2% відмовилися великі підприємства енергетичного сектору, а також більшість торгових мереж. Тож вийшло так, що на початку виробничих ланцюжків і в кінці – опинилися підприємства, що працюють на загальній системі оподаткування. Тож більшість бізнесів, які співпрацюють з ними – також вирішили залишитися на загальній системі. Назагал можливістю переходу на спрощене оподаткування вирішили скористатися лише близько 10% ТОВ і 20% ФОП.

Окрім того, практика використання спрощеного оподаткування виявила головний недолік податку з обороту, про який попереджали економісти. Цей податок ставить в нерівне положення українських виробників продукції і імпотерів. Адже він справляється на кожному етапі виробництва і накопичується у кінцевій продукції.

Наприклад,якщо на шляху від сировини до кінцевого виробу товар п’ять разів переходить з рук в руки, і кожен раз при цьому стягується податок у 2%, то в остаточній ціні продукції він складе 8-10%. В той же час, у імпортера технологічна операція одна – завіз товар і продав його в Україні, заплативши всього 2% податку.

Звичайно, останнім часом значна кількість імпортерів скористалися можливістю перейти на єдиний податок, і це значно викривило ситуацію на внутрішньому ринку, оскільки зробило багато імпортних товарів дешевшими за аналогічні українські. І це завдало втрат вітчизняним виробникам.
Ще одним неоднозначним рішенням влади в економічній сфері стало запровадження спрощеного порядку ввезення транспортних засобів — без податків, мит, акцизів.

При цьому уряд очевидно керувався благими намірами.

У європейських країнах не існує акцизів на автомобілі (за єдиним винятком). Відтак їхнє скасування в Україні виглядало цілком правильним кроком задовго до війни. Проте влада на це так і не пішла раніше. Натомість, після початку війни — терміново скасувала не лише акцизи, але й податкові платежі, що було не дуже збалансованим кроком. Тепер, коли це рішення виявилося помилковим, планується повернути повністю стару систему регулювання — і з податками, і з акцизами, що також виглядає не оптимальним рішенням”.

Найбільш виваженим рішенням було б остаточно скасувати акциз для всіх автомобілів, а податкові пільги залишити тільки для тих машин, які надходять безпосередньо до Збройних сил та Територіальної оборони, а також для електромобілів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram