Новини
17 Грудня 2019
628

Обмін санкціями: Росія обмежує український імпорт, а Кабмін лише планує

Оновлені санкції стосуються і окремих осіб, і груп товарів

Що сталося: У вівторок, 17 грудня, стало відомо, що Кабінет міністрів України (КМУ) планує розширити персональні санкції, пов’язані зі збройною агресією Росії проти України. Відповідне розпорядження опублікували на сайті уряду. Документ датований 27 листопада.

Деталі: На розгляд Ради нацбезпеки та оборони відповідні документи уряд планує внести протягом місяця. Персональні економічні та інші санкції Кабмін хоче ввести проти юридичних осіб, залучених до постачання матеріалів, обладнання та послуг підприємствам оборонно-промислового комплексу РФ, які розташовані на тимчасово окупованій території України. Обмежувальні заходи будуть діяти протягом трьох років.

Забезпечити виконання рішення РНБО уряд зобов’язав Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, Мін’юст, Держслужбу фінансового моніторингу, податкову і фіскальну служби, Нацбанку та інші компетентні органи. В свою чергу, Міністерство закордонних справ повинне буде повідомити в компетентні органи Євросоюзу, США та інших держав з метою розгляду ними питання про введення аналогічних санкцій.

“Відповідь”: Водночас, уряд РФ розширив перелік громадян України, проти яких запроваджуються “санкції”. Крім того, російський Кабінет міністрів розширив асортимент заборонених до ввезення на територію РФ товарів з України. До списку персональних санкцій внесли ще 9 осіб і виключили двох українців. Всього в ньому — близько 570 осіб.

Що забороняють: До розширеного переліку товарів, які заборонено ввозити з України до РФ, потрапили регенерований папір або картон. У списку також є кукурудзяний крохмаль, глюкоза і фруктоза, медичні повітроводи й трубки, грілки, катетери, кровоспинні джгути та деякі інші вироби медичного призначення.

Росія також заборонила імпорт з України радіаторів та котлів центрального опалення, і частин рідинних помп.

Як писали раніше Investory News, Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект №2233 про зміни до закону про ринок електроенергії, який, зокрема, забороняє імпорт електроенергії із РФ за двосторонніми договорами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram