Новини
17 Травня 2019
2 433

Новий список Fortune 500: Apple серед лідерів та рекордна кількість жінок

Перше місце у списку як і минулого року належить Walmart

Фото: fortune.com

За даними нового щорічного рейтингу Fortune 500, що сформований на основі даних про виторг компанії, минулого року 500 найбільших корпорацій Америки досягли рекордних $13,7 трлн  сукупного доходу. Тобто це більше ніж дві третини економіки США, при цьому майже половину (48%) загального доходу забезпечує тільки десята частина цих компаній.

Лише 40 компаній із всього списку відповідають за 52% сукупного прибутку. За останній фінансовий рік 27 домогосподарств заробили не менше $10 млрд. Навіть більше – на балансі шести компаній знаходяться активи мінімум на $1 трлн.

Як і минулого року першу позицію у списку займає Walmart. “2018 рік для компанії став роком, коли Walmart, нарешті, досяг успіхів у боротьбі проти Amazon”, – зазначає видання. За рік компанії вдалося збільшити продажі в США на 40%. Продажі на міжнародному ринку виросли на 3% і перевищили позначку в $500 млрд.

До трійки лідерів також увійшов техаський енергетичний гігант Exxon Mobil. За останній рік прибуток та дохід компанії зросли на 5,7% та 18,8% відповідно. Як зазначається, компанія отримувала вигоду з дешевої американської нафти, уникаючи нестабільності завдяки різноманітному поєднанню операцій – від розвідки та видобутку до переробки, а також запуску декількох проектів у Гайані, Мозамбіку та Бельгії.

На 3 позицію цього року перемістилася компанія Apple, яка у 2018 році мала 11 місце у списку. “2018 рік будуть пам’ятати як рік, коли Apple вперше досягла ринкової вартості в $1 трлн”, – зазначає видання. В цілому прибуток компанії за рік зріс на 23,1%.

ТОП-10 компаній 2019 року за версією Fortune 500

Цьогорічний рейтинг Fortune 500 має новий рекорд – 33 компанії зі списку найприбутковіших вперше очолюють жінки. Це на 4,8% більш, ніж показники минулого року, коли СЕО лише 24 компаній були жінками.

Кількість жінок-керівників збільшилася завдяки тому, що за останні 12 місяців було декілька нових призначень. Наприклад: Корі Баррі з Best Buy, Кеті Уорден з Northrop Grumman і Бет Форд з Land O’Lakes. “Фактично, 33-й генеральний директор потрапив до списку на цьому тижні, коли у Bed&Beyond вибрали на цю посаду Мері Уінстон”, – йдеться у рейтингу.

ТОП-10 жінок-керівників 2019 року

Ще 15 років тому жінки становили 15,7% місць в Fortune 500. Тепер показник збільшився до 25,5%. “Зростання відбулося завдяки тому, що інституційні інвестори, посилаючись на дослідження бізнес-переваг різноманітного лідерства, зажадали нової крові в залах засідань”, – пише видання.

Що стосується легкості ведення бізнесу, то більша кількість опитаних керівників зі списку висловили побоювання щодо погіршення показників світової економіки. “Майже половина з них готується до рецесії протягом наступних двох років”, – зазначає видання.

Попри ці тривожні ознаки, вони вважають, що Америка – найкраще місце для вкладення грошей. Як і раніше планують збільшити чисельність персоналу та інвестувати в розвиток штучного інтелекту. Більша частина керівників Fortune 500 кажуть, що їх компанії вже використовують цю технологію для підвищення ефективності ведення бізнесу.

Якщо минулого року керівники Fortune 500 були в захваті від глобальних перспектив, і 40% з низ вважали, що світова економіка покращиться, то зараз тільки 17% покладають великі надії на наступні 12 місяців. В цілому більшість очікує, що в наступному році ситуація залишиться відносно стабільною.

Раніше Investory News писали, що українські стартапи увійшли до списку 10 тисяч найбільш швидкозростаючих технологічних компаній за версією проекту GrowJo . На відміну від інших компаній, що проводять рейтинги (такі як Inc 5000 и Fortune 500), і вимагають від учасників подання фінансових звітів та проходження інших критеріїв, Growjo не вимагає реєстрації та оплати за участь.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram