Новини
4 Березня 2020
610

Німеччина знову стала лідером серед імпортерів українських олійних культур

Експорт насіння олійних минулого року склав $2,5 мільярда

У 2019 році вартість експорту насіння олійних культур склав $2,5 млрд, що на 32 % більше, ніж 2018 року, повідомляє прес-служба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

За словами члена-кореспондента НААН Миколи Пугачова обсяги постачання цієї продукції на зовнішні ринки збільшились на 44%, до 6,9 млн т. При цьому основними покупцями українських олійних культур та олії у 2019 році, як і в попередні роки, є країни Азії та Європи.

Так, ТОП-3 основних споживачів вітчизняної продукції цієї групи залишився без змін. “Провідну позицію серед імпортерів українських олійних культур другий рік поспіль утримує Німеччина (18,9%). Значними є також частки Туреччини (18,2%) та Бельгії (13,3%)”, – йдеться у повідомленні.

За ними з помітним відривом йдуть Єгипет (9,0 %), Нідерланди (6,9 %), Франція (6,7 %), Білорусь (5,4 %) та Польща (3,9 %). “Сумарно ці країни забезпечили Україні понад 82% експортних доходів від усіх закордонних постачань олійних”, – зазначили в організації.

Що стосується групи жирів та олій, визначальним товаром для експортних ринків залишається соняшникова олія вітчизняного виробництва. У 2019 році її експорт з України сягнув рекордного показника у 6,1 млн т, на 9 % перевищивши показник 2018 року.

“Виторг від продажу соняшникової олії становив $4,3 млрд, що на 4% більше, ніж у попередній рік”, – зазначив Микола Пугачов. І додав, що минулого року найбільший попит на українську олію традиційно спостерігався з боку Індії (30,6 %).

Решта важливих країн–імпортерів цього виду агропродукції помітно їй поступилися: Китай (15,7%), Нідерланди (9,7%), Іспанія (6,6%), Ірак та Італія (по 5,6%), Польща (3,6%). “Сукупно ці країни акумулюють понад 77% вартісних постачань олії на зовнішні ринки”, – підсумував експерт.

Раніше Investory News писали, що за результатами січня-вересня 2019 року рейтинг країн-імпортерів вітчизняної агропродукції очолив Китай, який позаминулого року за цим показником посідав третє місце.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram