Новини
30 Жовтня 2020
771

Німеччина пропонує створити мультифонд для реформування вугільної галузі в Україні

Інші країни висловили свою зацікавленість щодо такої ідеї

Міністр економіки та енергетики ФРН Петер Альтмаєр вважає за необхідне для реформування вугільної галузі України створити відповідний мультифонд, до якого Німеччина готова зробити перший внесок у розмірі €20 млн ($23,36 млн), повідомляє прес-служба Міністерства енергетики України.

Згідно з повідомленням, міжнародні партнери вже висловили свою зацікавленість не тільки в реалізації пілотних проектів, а й у впровадженні реформи вугільної галузі в цілому.

Нагадаємо, ще на початку жовтня глава Міненерго Ольга Буславець презентувала проект концепції реформування вугільної галузі України.

Згідно з проектом, зокрема, йдеться про розподіл шахт на три групи: перша — шахти, які підлягають інтеграції з ПАТ “Центренерго” і є його ресурсною базою. Друга — шахти подвійного призначення, тобто ті, які видобувають і енергетичне, і коксівне вугілля, що використовується в металургії. Третя група — шахти, які підлягають приватизації не тільки як вугледобувні підприємства, але і як цілісні майнові комплекси з метою перепрофілювання.

Спільно із закордонними партнерами, зокрема урядом Німеччини та міжнародними організаціями, відбираються шахти для проведення пілотних проектів з трансформації вугільних мономіст. Міненерго запропонувало німецькій стороні шість шахт на заході та сході України.

Серед потенційних перших пілотних проектів розглядаються шахти “Великомостівська”, яка потенційно може стати потужним туристичним кластером, та “5/6”, яка має потенціал технологічного кластера.

В кінці серпня Україна і Німеччина підписали спільну міжурядову заяву про початок енергетичного партнерства, яка, за словами Петера Альтмаєра, дозволить країнам розширити й зробити більш ефективним співробітництво у сфері енергетики та екології.

Як писали раніше Іnvestory News, остання шахта в Англії закриється після провалу планів з розширення. Шахта пропрацювала близько 200 років і останнім часом добувала 150 тис. тонн вугілля на рік.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram