Новини
3 Жовтня 2019
852

Невгамовний Трамп: США запровадить мита на європейський імпорт на суму $7,5 мільярда

Це відповідь на незаконні субсидії ЄС для Airbus

З 18 жовтня у США буде запроваджено нові мита на європейський імпорт на суму $7,5 млрд. Таке рішення прийнято Адміністрацією президента у відповідь на незаконні субсидії Європейського союзу для авіаційного гіганта Airbus, повідомляє Associated Press.

“Адміністрація отримала “зелене світло” в середу від Світової організації торгівлі, яка постановила, що Сполучені Штати можуть ввести тарифи як відшкодування за незаконну допомогу, яку 28 країн ЄС надали Airbus в процесі конкуренції з американською компанією Boeing”, – пише агентство.

Зазначається, що США запровадять додаткові 10%-ві мита на європейські літаки та 25%-ві – на низку сільськогосподарських і промислових товарів, що імпортуються з ЄС. Наприклад: печиво, салямі, масло та йогурт, светри, пуловери, вироби з кашеміру та вовняний одяг, оливки з Франції та Іспанії, вино, ковбасу, німецьку каву.

Як запевнив американський торговий представник Роберт Лайтхайзер, мита не поширюватимуться на деталі до літаків. “Основна частина застосовуватиметься до імпорту з Франції, Німеччини, Іспанії та Великобританії – чотирьох країн, які відповідальні за незаконні субсидії”, – наголосив він.

У свою чергу президент Дональд Трамп назвав рішення СОТ “великою перемогою для Сполучених Штатів”. І заявив, що “це сталося через те, що чиновники СОТ хочуть переконатися, що я щасливий”.

“СОТ стала для нас набагато кращою з того часу, як я став президентом, тому що вони розуміють, що їм не зійде з рук те, що сходило з рук протягом стількох років”, – зазначив він у своєму виступі на спільній прес-конференції в Білому домі з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

Представники Європейського Союзу відповіли, що заради уникнення тарифної війни, хотіли б досягти угоди зі Сполученими Штатами. Але за словами Сесилії Мальмстрьом, комісара ЄС з питань торгівлі, якщо Трамп введе нові мита на продукти ЄС, то вони “будуть змушені надати зворотну відповідь на такі дії”.

Нагадаємо, на початку серпня Дональд Трамп оголосив про нові додаткові мита на китайські товари. Причина – провалені переговори між американською та китайською сторонами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram