Новини
24 Грудня 2021
762

Нейроінтерфейс допоміг чоловікові з паралічем писати в Twitter силою думки

Це перший випадок у світовій практиці

Австралійська компанія Synchron, яка розробляє інтерфейси, що з’єднують мозок та комп’ютер (англ. brain computer interface, BCI) надала змогу 62-річному чоловіку з бічним аміотрофічним склерозом (БАС) перетворювати думки безпосередньо в публікації Twitter за допомогою пристрою, імплантованого в його мозок, повідомляє Futurism.

У компанії стверджують, що це перший випадок, коли хтось зміг писати повідомлення у соціальних мережах безпосередньо через нейроінтерфейс. “Це символічний момент для технології, яка може допомогти людям із паралічем підтримувати зв’язок зі світом”, — зазначили представники Synchron.

Так, Філіп О’Кіф, який страждає на прогресуючий параліч, викликаний БАС, розмістив першу публікацію в акаунті CEO Synchron Томаса Окслі з текстом: “Привіт, світ! Короткий твіт. Монументальний прогрес”).

“Я сподіваюся, що я прокладаю шлях для людей, щоб вони могли писати за допомогою думок”, — додав він у наступній публікації.

Через БАС, також відомий як хвороба Лу Геріга, 62-річний О’Кіф втратив більшу частину рухових функцій і здатність працювати. У квітні 2020 року в його мозок імплантували через яремну вену невелику електродну матрицю BCI Stentrode на стенті.

“Коли я вперше почув про цю технологію, я зрозумів, яку незалежність вона може мені повернути, — зазначає О’Кіф. — Система неймовірна, це все одно, що вчитися їздити велосипедом — потрібна практика, але варто поїхати, і це стає природним”.

“Тепер я просто думаю про те, що хочу натиснути на комп’ютері, і можу взаємодіяти з електронною поштою, банком, робити покупки, а тепер й надсилати повідомлення всьому світу через Twitter”, — додає він.

У липні нейростартап отримав схвалення Управління з санітарного нагляду якості харчових продуктів і медикаментів США на початок тестування пристрою на добровольцях.

Зазначається, що насправді ці веселі святкові твіти — важливий момент для сфери комп’ютерних інтерфейсів мозку, що імплантуються. “Вони демонструють, який зв’язок, надію та свободу BCI надають таким людям, як Філ, які втратили значну частину функціональної незалежності через параліч”, — наголосив CEO Synchron Томас Окслі.

Нагадаємо, минулого року Ілон Маск розкрив подробиці про нейроінтерфейси від Neuralink. Чіпи, що імплантуються, дозволять людям слухати музику без додаткових пристроїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram