Новини
17 Вересня 2020
979

Небезпечний Ренд: В Африці знайшли конкурента долару

Під час карантину ренд продовжував залишатися найліквіднішою валютою країни

Фото: Waldo Swiegers

Головний валютний стратег інвестбанку Absa CIB Майк Кінен знайшов в Африці валюту-конкурент долару, пише CNBC. На думку фінансиста, ним є південноафриканський ренд.

Зараз він торгується за ціною 16,3 одиниці за $1. З початку року національна валюта ПАР втратила 16,5% вартості до долара.

Однак в останні тижні ранд почав зміцнюватися. З червня його курс стосовно долара виріс на 5%. За прогнозом Кінен, до кінця року він складе 15,75 ренда за $1.

Зміцнення буде обумовлено тим, що більша частина ризиків, що враховуються інвесторами (як інституційними, так і приватними) вже втратила актуальність і була врахована в котируваннях: багато розпродавали номіновані в ренді активи протягом більшої частини року і боялися купувати нові, проте тепер, ймовірно, змінять стратегію.

Пік падіння припав на березень, коли в ПАР, як і в більшості країн світу, були введені основні обмеження для боротьби з коронавірусом. Проте, з того часу ренд продовжував залишатися найліквіднішою валютою Африки — навіть після зниження суверенного інвестиційного рейтингу країни до “сміттєвого” рівня, що не дозволяє вкладатися в місцеві інструменти більшості інституційних інвесторів.

Найближчим часом, на думку Кінен, Резервний банк ПАР перейде до жорсткості грошово-кредитної політики: почне підвищувати ставки, щоб уникнути зростання інфляції й ризику перегріву економіки, що залучить нових інвесторів. Також імпульс ренду додадуть покупці нерухомості в ПАР, у яких спостерігається відкладений попит.

Влітку економісти називали найбільш зміцнілими за час коронавірусу валютами австралійський та новозеландський долари, а також південнокорейську вону. У всіх випадках приводом для оптимізму і довіри з боку інвесторів служила успішна державна політика щодо запобігання поширенню інфекції.

При цьому зміцнення національної валюти загрожує негативними наслідками для економіки у вигляді втрати конкурентоспроможності продукцією місцевих виробників на зовнішніх ринках, пише видання.

Нагадаємо, влада Куби планує девальвувати конвертований песо вперше після революції 1959 р. Девальвація стане одним із заходів, спрямованих на боротьбу з кризою через пандемію та обмеження з боку США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram