Новини
11 Вересня 2020
981

На Кубі вперше після революції 1959 року проведуть грошову реформу

Девальвація стане одним із заходів, спрямованих на боротьбу з кризою через пандемію та обмеження з боку США

Влада Куби планує девальвувати конвертований песо вперше після революції 1959 р., повідомляє Reuters з посиланням на три джерела.

Кубинська економіка значною мірою управляється державою, а обмінні курси встановлюються урядом. Зараз у країні одночасно існують кілька курсів валют — курс конвертованого песо та звичайний кубинський песо.

В рамках запланованих реформ влада об’єднає дві внутрішні валюти Куби, повідомили агенції два кубинських джерела та один іноземний бізнесмен, знайомі з ситуацією.

За даними джерел, звичайний песо, який зараз можна поміняти на долари по курсу 24 песо за $1, збережуть, а конвертований песо, який еквівалентний $1 для державних підприємств, буде скасований.

Кубинський економіст Омар Еверлені в розмові з Reuters зазначив, що ключовим заходом реформ стане зміна офіційного обмінного курсу для державних компаній. За його словами, влада розглядає кілька варіантів, однак обмінний курс складе від $10 і вище.

Вартість песо стосовно канадського долара, євро та інших конвертованих валют також буде скоригована в бік зниження на основі міжнародних ринкових курсів.

Reuters зазначає, що девальвація стане одним заходом з пакету реформ через економічну кризу, викликану пандемією коронавірусу і жорсткими економічними обмеженнями з боку США при президенті Дональда Трампа.

За даними агенції, в поточному році в країні загострилася проблема нестачі товарів першої необхідності, а скорочення туристичного потоку залишило багатьох місцевих жителів без роботи.

Investory News підготували добірку коштовних монет у порядку їх появи, з якою можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження Info Sapiens і Noblet Media, більшість українці надають перевагу зберігати гроші вдома або у банківському сейфі. Що стосується валюти, то 40% опитуваних тримають кошти в доларах, а 33% — у національній валюті.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram