Драйв
7 Серпня 2020
7 119

Гроші за гроші: Найдорожчі монети світу

Investory News підготували добірку коштовних монет у порядку їх появи

Сьогодні існує чимало способів вигідно вкласти свої гроші. Один із найбільш надійних та поширених — це купити коштовні монети. Вони не втрачають у вартості, актуальності, не потребують особливих режимів зберігання, за винятком заходів безпеки. Ціна їх з кожним роком зростає, особливо, якщо в колекцію потрапляє рідкісний екземпляр.

Для колекціонерів особливу цінність представляють металеві монети, вартість яких визначається матеріалом, з якого вони виготовлені, зовнішнім виглядом, роком їх випуску та загальною кількістю примірників.

Дінар Хашимі, 737 рік

Старовинна золота монета 1 динар, Саудівська Аравія, 737 рік. Ця старовинна золота монета, що носить також назву “Динар Хашимі” вважається найбільш значимою з усіх, що карбувалися на Аравійському півострові.

Її історія пов’язана з паломництвом 10-го халіфа Омейядської династії Умара ібн Абд аль-Азіза. Вартість цієї золотої монети на аукціонних торгах у Великій Британії досягла $1 млн.

Флорін Едварда III, 1343 рік

Останній раз товар було виставлено на аукціоні Spink, де її вартість була визначена фантастичною сумою в $6,8 млн.

Цей екземпляр має по-справжньому значний вік, золоті подвійні флоріни цього карбування перебували в обігу в 1343-1344 рр. Всупереч віку, чіткість гравірування дозволяє побачити на аверсі короля Едварда III, який займає своє законне місце на троні, а також деталі розкішного оздоблення палацового залу.

Монета не має ребер, що говорить про відсутність технологій карбування металевих монет за часів Середньовіччя.

Друга її назва — Подвійний Леопард, номінальна вартість становить 6 шилінгів. Всього у світі відомо про три примірники “Едвардів”, рік їх виготовлення — 1343. Рідкість пояснюється тим, що при виготовленні номінал не відповідав вазі й весь тираж, за винятком декількох штук, був вилучений.

Дублон Брашера, 1787 рік

Рідкісна золота монета, виготовлена в 1787 р. ювеліром Ефраїмом Брашером й отримала назву “дублон Брашера”, була продана на аукціоні в США за $7,4 млн. Таким чином у 2011 р. вона стала однією з найдорожчих золотих монет, яка коли-небудь пішла з молотка.

“Дублон Брашера” користується популярністю у колекціонерів, оскільки вважається першою монетою, яка карбувалася в США з золота з доларовим номіналом. Монета вагою 26,66 грама (менше унції золота) в 1787 р. оцінювалася в $15.

У 2004 р. за таку монету заплатили близько $3 млн. Вона була єдиним “дублоном”, на якому ініціали майстра — EB — викарбувані на грудях орла, зображеного на монеті. На решті п’яти відомих “дублонах Брашера” ініціали знаходяться на лівому крилі орла.

Посередником в угоді (2011 р.) виступала компанія Blanchard and Co, що спеціалізується на продажі золотих монет. “Дублон Брашера” викупила інвестиційна компанія з Уолл-Стріт, імена покупця і продавця не розкриваються. Монета була доставлена ​​покупцеві під посиленою охоронною.

Монета отримала назву “дублон”, оскільки важила приблизно стільки ж, скільки іспанський золотий дублон, широко поширений в колоніальній Америці.

Срібний долар Flowing Hair (Розпущене волосся), 1794 рік

У Лондоні виставлено американський срібний долар 1794 р. аукціонна вартість якого перевищує $10 млн.

Діаметр срібного долара Flowing Hair з колекції Еймон Картера становить 4 см, і якщо його здати на металобрухт, то за сьогоднішніми цінами можна виручити $12.

Приватний колекціонер Брюс Морелан у 2013 р. заплатив за Flowing Hair на аукціоні $10 млн.

Багато експертів вважають, що Flowing Hair був першою викарбуваною доларовою монетою. Це означає, що його міг особисто тримати в руках президент Джордж Вашингтон.

Достовірно відомо те, що 15 жовтня 1794 р. на монетному дворі в Філадельфії було викарбовано 1758 таких срібних доларів. До теперішнього часу з них збереглося близько 130.

На одній зі сторін рідкісної монети зображений профіль жінки з довгим волоссям в оточенні шестикінечних зірок, що символізують 15 тодішніх американських штатів.

На зворотному боці в центрі вінка з оливкових гілок викарбуваний білоголовий орлан з розпростертими крилами.

З 1920 р. Flowing Hair змінив 11 власників, а його ціна виросла з $1250 доларів у 1947 р. до $10 млн у 2013 р. Експерти вважають, що сьогодні за монету можна виручити й більше.

Костянтинівський карбованець, 1825 рік

Костянтинівський карбованець — одна з рідкісних російських монет. Виготовлена ​​на Петербурзькому монетному дворі в невеликій кількості під час грудневого міжцарів’я 1825 р.

Відомо 5 примірників з написом на гурті й три з гладким гуртом. Особливість монети полягає в незвичайній історії та крамольному характеру її створення. Замовчування самого факту існування монети призвело до появи різних версій і легенд, які сприяли залученню інтересу до костянтинівських карбованців.

На початок 2016 р. три монети знаходяться в музеях — Ермітажі, Державному історичному музеї в Москві та Смітсонівському інституті у Вашингтоні. Решта перебувають у приватних колекціях. Монета є також однією з найдорожчих у Російської імперії. На аукціоні 2004 р. в Нью-Йорку вона була продана за $550 тис.

Історія створення костянтинівського карбованця тісно пов’язана з історичними подіями 1825 р. в Російській імперії. 19 листопада 1825 р. у Таганрозі помирає імператор Олександр I. Всі очікували сходження на престол Костянтина Павловича. Майбутній імператор Микола I вже через годину після отримання новини про смерть брата приніс присягу Костянтину. І тільки цариця-мати й ще кілька людей знали, що Костянтин, який знаходиться безвиїзно у Варшаві з 1815 р. відрікся від престолу ще у 1822 р.

Срібний долар Келлера I Класу, 1834 рік

Невеликий срібний долар Квеллера I Класу унікальний тим, що був викарбуваний у 1834 р., але на монеті вказана дата випуску — 1804 р.

Тоді були випущені останні срібні однодоларові екземпляри. На монеті також зображений образ прекрасної жінки з кучерявим, але акуратно прибраним волоссям. Вартість такої рідкісної монети становить $3,737 млн.

Під час карбування срібних доларів, монети були розділені на “класи”, причому існує всього 15 цих монет, вісім з яких – I Класу, (викарбувані в 1834 р.), одна монета II класу і шість III класу (карбувалися між 1858-1860 рр.).

Крім того, особисто для короля Сіаму була випущена Ювілейна монета, що стала гідним представником великої колекції цього монарха, прозваного навіть, за свою пристрасть до нумізматики, “Королем монет”. Четверта за дорожнечею монета у світі була куплена у 2001 р. приватним колекціонером, який придбав весь набір монет короля Сіаму на $4,14 мільйона.

Золота монета “Подвійний орел”, 1849-1933 роки

Золота монета Подвійний орел — $20 1849-1933 рр. карбування. Примірник з настільки високим номіналом з’явився, завдяки легендарній “золотій лихоманці” в Каліфорнії. У 1933 р. монети вилучили з обігу у зв’язку з відмовою від золотого стандарту та економічною кризою, що називалась “Велика депресія”. Один з небагатьох збережених зразків визнали найкрасивішою та найдорожчою монетою США.

У 1838 р. у Каліфорнії були знайдені колосальні запаси золота. Дорогоцінний метал добували в такій кількості, що було вирішено побудувати в місті Монетний двір і карбувати гроші для розвитку економіки країни.

До 1853 р. в каліфорнійських річках було видобуто 373 тонни золота. З нього чеканили $2,5 — Чверть Орла, $5 — Половина Орла, $10 — Орел і $20 — Подвійний орел США. Золоті копальні безперебійно постачали дорогоцінний метал з 1849 по 1933 рр.

У період з 1849-1933 рр. Подвійний орел став найважчою монетою з найбільшим номіналом. Золотий екземпляр допоміг розвитку економіки США. Протягом 80 років $20 були в центрі економічної системи, забезпечували стабільність і ліквідність американської валюти, що сприяло поліпшенню фінансового становища країни.

Гроші США брали в сусідніх державах, по Європі, в країнах Північної Африки та в Азії, що справило значний вплив на міжнародну торгівлю.

Дуже рідкісна монета на сьогодні була викуплена невідомим учасником аукціону за $7,590 млн.

Liberty Head V, 1883-1912 роки

Liberty Head V — мідно-нікелеві монети США номіналом 5 центів, які карбувалися з 1883 по 1912 рр. Мають кілька різновидів. За весь час було викарбовано понад 570 млн примірників.

З приходом нового гравера Чарльза Барбера дизайн багатьох монет був видозмінений. Зокрема 5 центів зі щитом були замінені новим типом монети.

На аверсі з’явилося характерне для монет того часу зображення жінки, яка символізує Свободу. На реверсі в центрі вінка з пшениці, качанів кукурудзи та листя тютюну розташована римська цифра “V”. На перших монетах під вінком не було позначення “CENTS”.

Цим скористалися з метою шахрайства. По діаметру дана монета була практично рівна золотій 5-доларовій монеті, в той час як діаметр попередніх 5 центів був меншим. Позолотивши монету, її видавали за золоті $5. В результаті монетний двір в тому ж році відчеканив серію монет з позначенням “CENTS”, які виготовлялися на трьох монетних дворах. Про походження монети з того чи іншого монетного двору свідчить невелика буква на реверсі зліва від напису “CENTS”:

• відсутня — монетний двір Філадельфії, Пенсильванія;
• D – монетний двір Денвера, Колорадо;
• S – монетний двір Сан-Франциско, Каліфорнія.

Випуск монет даного типу був завершений у 1912 р. Однак у 1913 р. було викарбовано ще щонайменше (відомих) 5 примірників, скоріш за все нелегально одним зі співробітників монетного двору. Про існування монет даного типу стало відомо тільки в 1920 рр.

Одна з цих монет була продана у 2005 р. за $4,150 млн.

26 квітня 2013 р. ще одна монета була продана на аукціоні в Іллінойсі за $3,17 млн. Придбав монету бізнесмен Джефф Гарретт (Jeff Garrett) разом з підприємцем Ларрі Лі (Larry Lee).

Single 9, 1899 рік

Історія виготовлення монети захоплює. ПАР під час англо-бурської війни не мала можливості виготовити нове кліше з датою 1899 і уряд прийняв рішення використовувати торішній відбиток, виправивши на ньому дату, для чого штемпель був відправлений до Німеччини.

Однак через війну плани довелося змінити, після чого співробітники монетного двору просто припечатали цифру 9 в кінці. Дослідний зразок був випущений в єдиному екземплярі, далі всі вироби датувалися вірно, і ця монета придбала виняткову цінність. Колекціонери дали їй ім’я Single 9, а незвичайна історія, з розряду тих, що дуже люблять нумізмати, сприяла збільшенню вартості — $4 млн.

Канадська монета “Золотий кленовий лист”, 2007 рік

У 2007 р. Центральний банк Канади випустив гігантську золоту монету вагою 100 кг, товщиною 1,2 дюйма та діаметром 53 см. На лицьовій стороні зображена Єлизавета II, на зворотній — символ Канади — три кленових листи.

Виготовлено всього 6 екземплярів. Випуск приурочений до вікового ювілею Королівського монетного двору (Royal Canadian Mint).

Ця монета стала першою монетою з номіналом у $1 млн. Вона відразу ж привернула до себе інтерес інвесторів. Ринкова вартість монет на цей час складає $4 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram