Новини
10 Травня 2022
573

НБУ заборонив українцям схему виведення капіталів, але дозволив деяким скуповувати валюту за спеціальними дозволами

Регулятор пояснив, що нова заборона з’явилася не просто так

Національний банк України (НБУ) відсьогодні, 10 травня, змінив в Україні низку валютних правил та обмежень. Це зроблено ухвалою НБУ №96.

Громадян безпосередньо в нових правилах торкнуться такі важливі зміни:

• Українцям дозволили відправляти за кордон грошові перекази для виплати аліментів, що раніше не дозволялося.

• Людям дозволили купувати/продавати банкам банківські метали, що вони не могли робити раніше. Це зливки золота, срібла, платини та паладію. Причому як з фізичною поставкою, тобто з видачею людині бруска металу у відділенні, так і без неї. Це коли відкривається металевий рахунок і на ньому враховується кількість грамів того ж золота.

• Нашим громадянам заборонили зі своїх карток через брокерів купувати за кордоном цінні папери, облігації.

У банках пояснили, що нова заборона з’явилася не просто так, а через схему, за допомогою якої люди виводили гроші з України.

“Національний банк вирішив закрити цю лазівку, мабуть, через неї йшли великі капітали. При цьому регулятор зберіг старі обмеження: картами українських банків за кордоном можна розрахуватися не більше ніж на 100 тис. грн на день і зняти готівку на 100 тис. грн на місяць. А в Україні банкам дозволяють населенню продавати готівкову валюту в обсязі викупу за попередній день. При цьому фізособи все ще не можуть купувати безготівковий долар/євро через мобільні додатки”, — пояснив директор країни казначейства одного з банків.

Дуже важливу новацію було затверджено для бізнесменів, яким з початку війни заборонили вільно купувати безготівкову інвалюту для оплати імпортних товарів та послуг. Купувати долар/євро дозволили лише під затверджений список товарів критичного імпорту, який публікувала “Країна”. Більше ні під що.

Але відсьогодні з цього правила з’явився новий виняток — окремим компаніям дозволяється за спеціальним дозволом купувати інвалюту на підставі окремих “дозвіл (рішень)”. Цей документ дасть бізнесу купити долар/євро на будь-які потреби, навіть ті, що не входять до списку критичного імпорту.

У постанові Нацбанку №96 йдеться, що цей дозвіл/рішення надає НБУ на підставі звернень, схвалених такими організаціями:

• Кабміном, міністерствами;

• Радою нацбезпеки та оборони України;

• СБУ.

До того ж окремо йдеться про те, що нові дозволи можуть отримати навіть компанії та бізнесмени, які мають коріння в росії та білорусі. Їхні прохання розглядатимуться окремо.

Як писали раніше Investory News, інфляція в Україні в річному вимірі за підсумками квітня може зрости до 15,9% з 13,7% за підсумками березня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram