Новини
3 Травня 2022
625

НБУ очікує на зростання інфляції за підсумками квітня до 15,9%

Поки що регулятор утримуватиме зростання цін за допомогою фіксації курсу та збереження частини обмежень

Інфляція в Україні в річному вимірі за підсумками квітня може зрости до 15,9% з 13,7% за підсумками березня, такий прогноз дав голова Національного банку України Кирило Шевченко з посиланням на оцінки НБУ на основі web-scraping (метод збору цін в онлайн-супермаркетах).

“В умовах війни уникнути зростання цін неможливо… наприкінці року вона (інфляція) може перевищити 20%. Це значний рівень зростання цін, але контрольований. І такі показники непорівнянні з 2015 роком, коли в окремі місяці інфляція сягала 60%”, — написав він у колонці для видання НВ.Бізнес.

Шевченко наголосив, що НБУ має значний досвід боротьби з інфляцією.

“Взагалі, у світовій історії не було випадків, коли країна входила у воєнний стан, маючи таку високорозвинену фінансову систему та монетарну політику”, — додав він.

Глава Нацбанку зазначив, що поки що ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок, і регулятор утримуватиме зростання цін за допомогою фіксації курсу та збереження частини обмежень.

“Але щойно запрацюють канали монетарної трансмісії та знизиться невизначеність, ми повернемося до режиму інфляційного таргетування, який свого часу допоміг подолати ту саму інфляцію у 60%”, — заявив Шевченко.

За його словами, Нацбанк поступово відновить прогнозний цикл і знову почне застосовувати облікову ставку для зниження інфляції до 5% та утримання під контролем інфляційних очікувань.

Як повідомляв Держстат, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5% з 1,6% у лютому, 1,3% — у січні та 0,6% — у грудні. У березні минулого року інфляція становила 1,7%, тому у річному вимірі за підсумками березня цього року вона зросла до 13,7% з 10,7% за підсумками лютого та 10% — за підсумками січня.

Нагадаємо, в обігу в Україні станом на 1 квітня перебувало 685 млрд грн готівки — це на 57,4 млрд грн або на 9,2% більше, ніж на початку 2022 року (на 01.01.2022 — 627,6 млрд грн).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram