Новини
7 Серпня 2020
848

НБУ: У липні міжнародні резерви України зросли на 1%

Результати зумовлені насамперед успішним розміщенням урядом єврооблігацій

У липні 2020 року міжнародні резерви України збільшилися, за попередніми даними, на 1%, до $28,802 млрд, про це йдеться у повідомленні на сайті Національного банку України (НБУ).

У центробанку зазначили, що зростання резервів протягом минулого місяця зумовлене насамперед успішним розміщенням урядом єврооблігацій.

“На динаміку резервів вплинули валютні надходження на користь уряду протягом липня в розмірі $1,75 млрд, зокрема $1,259 млрд – від розміщення євробондів і $608,2 млн – від продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), номінованих у валюті”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що на погашення держборгу в інвалюті уряд спрямував $1,5 млрд, зокрема $767 – за ОВДП, номінованими у валюті, решту коштів – за зобов’язаннями перед іноземними кредиторами.

Крім того на динаміці резервів у липні також позначилися операції НБУ на міжбанківському валютному ринку – регулятор продав $498,7 млн і купив $130 млн.

“У липні попит на валюту на міжбанківському валютному ринку дещо перевищував пропозицію, тому НБУ відновив інтервенції з продажу валюти для згладжування надмірних коливань. (…) Водночас в окремі дні ситуація на валютному ринку була сприятливою, тому НБУ мав можливість поповнювати резерви внаслідок купівлі валюти”, – йдеться у повідомленні.

На динаміку показника у липні також вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). Так, минулого місяця їхня вартість збільшилася на $406,3 млн в еквіваленті.

Регулятор зазначив, що станом на 1 серпня 2020 року обсяг міжнародних резервів покриває 4,9 місяця майбутнього імпорту. “Цього достатньо для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду та НБУ”, – уточнили в НБУ.

Згідно з даними на сайті Нацбанку, чисті міжнародні резерви НБУ, які розраховуються як перевищення золотовалютних резервів над зобов’язаннями центробанку в інвалюті, за підсумками липня зменшилися на $21,32 млн, до $17,474 млрд після збільшення в травні на 6,2%.

Загалом за сім місяців 2020 року чисті міжнародні резерви НБУ зросли на 10,7%, або на $1,689 млрд.

Нагадаємо, міжнародні резерви України у червні 2020 року збільшилися на 12,4% або на $3,14 млрд до $28,52 млрд. Востаннє на такому рівні вони перебували восени 2012 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram