Новини
10 Серпня 2021
530

НБУ: У другому кварталі 2021 року прибуток банків зріс у 2,5 раза

Також значно прискорилося зростання кредитів та покращилася рентабельність капіталу 

Банківський сектор у другому кварталі 2021 року, значно прискорив зростання кредитування, зокрема в корпоративному, іпотечному та споживчому сегментах, а також зберіг позитивну динаміку залучень коштів клієнтів, йдеться в огляді банківського сектора Національного банку України (НБУ).

Зазначається, що приріст цих коштів забезпечено коштами на вимогу, їх частка в залученнях продовжила рости.

“Прибуток сектора за другий квартал в річному вимірі зріс більш ніж удвічі. Темпи річного зростання чистого процентного доходу були найвищими за десятиліття. Чистий комісійний дохід також істотно зріс. Водночас відрахування в резерви під кредити зменшилися в річному обчисленні наполовину”, — йдеться в повідомленні.

Крім того, зростання чистих гривневих кредитних портфелів у корпоративному сегменті значно прискорився — до 14,9% у другому кварталі проти 5,3% в першому. У річному обчисленні приріст досяг 8-річного максимуму — майже 30%.

Темпи зростання споживчих кредитів повертаються до докризового рівня. Обсяги чистих гривневих кредитів фізичним особам зросли на 8,7% за квартал і на 23,8% за рік.

Іпотечні кредити зберігають випереджальну динаміку проти споживчого кредитування на 16% за квартал і 41,7% в річному численні.

Водночас частка непрацюючих кредитів за квартал знизилася на 2,8 процентних пунктів до 37,2% завдяки прискоренню кредитування та списання непрацюючих активів.

“У другому кварталі тривав приріст депозитів населення в гривні — на 5,5% (18% за рік) шляхом коштів на вимогу, термінові гривневі депозити майже не росли. Засоби бізнес-клієнтів в національній валюті зросли на 4, 8% за квартал і на 34,9% за рік. Внаслідок прискореного зростання гривневої складової ресурсної бази рівень доларизації коштів клієнтів знизився за квартал на 1,7 п. п. до 36,7% через прискорене зростання гривневих коштів фізичних і юридичних осіб”, — додали в Нацбанку.

Також відзначається зростання прибутковості сектора. Відрахування в резерви повернулися до докризового рівня.

Прибуток банківського сектора за другий квартал становив 19,1 млрд грн, що у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період роком раніше. Рентабельність капіталу зросла до 29% проти 23% 2020 року. Факторами стали істотне скорочення відрахувань у резерви та швидке зростання операційних доходів.

Чисті процентний і комісійний доходи на фоні кризового другого кварталу 2020 року зростали темпами близько 40% у річному вимірі завдяки здешевленню вартості ресурсів, відновлення споживчого кредитування та зростання обсягів безготівкових операцій з населенням.

Нагадаємо, у січні-червні 2021 року платоспроможні банки отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку, що на 26% більше, ніж за аналогічний період минулого року — 23,8 млрд грн. Фінустанови швидко адаптувалися до роботи в умовах карантинних обмежень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram