Новини
24 Квітня 2020
916

НБУ скоротив обсяг валютних інтервенцій з $50 до $20 мільйонів

Причина – зменшення обсягу клієнтських операцій на міжбанку через негативний вплив пандемії на торгівлю й інвестиційну активність

До кінця III кварталу 2020 року Національний банк України (НБУ) має намір купувати на міжбанківському валютному ринку за сприятливої ситуації до $20 млн на день для нарощування міжнародних резервів. Попередній індикатор, що діяв з кінця 2019 року, становив $50 млн, про це йдеться у повідомленні НБУ.

“Перегляд кількісного індикатора пов’язаний зі зменшенням обсягу клієнтських операцій на міжбанківському валютному ринку України внаслідок негативного впливу пандемії коронавірусу на світову торгівлю та інвестиційну активність”, – пояснили в Нацбанку.

І додали, що попри це загальний обсяг продажу валюти підприємствами-експортерами залишається достатнім для задоволення попиту як з боку бізнесу, так і громадян.

“У квітні пропозиція валюти як на безготівковому, так і на готівковому сегментах ринку здебільшого перевищує попит. Це дає змогу Національному банку, користуючись сприятливою ситуацією, поповнювати міжнародні резерви за рахунок купівлі надлишкових обсягів пропозиції валюти в окремі дні”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив заступник голови Національного банку Олег Чурій, ситуація на валютному ринку нормалізувалася після кількох тижнів ажіотажу в другій половині березня через новини про пандемію та карантинні обмеження.

“З початку квітня пропозиція валюти з боку бізнесу та населення переважає попит. Хоча ринок здебільшого балансувався без нашої участі, в окремі дні на певні обсяги валюти не знаходилося покупців і тоді НБУ проводив інтервенції з купівлі валюти. Загалом з початку квітня ми викупили в резерви надлишок валюти обсягом близько $600 млн”, – наголосив він.

У Нацбанку додали, що індикативний обсяг купівлі валюти в $20 млн не є перешкодою для ринкового курсоутворення, адже становить менш ніж 5% від середньоденного обсягу операцій на міжбанківському валютному ринку.

“Водночас за необхідності Національний банк також проводитиме інтервенції з продажу валюти в ті дні, коли попит на валюту перевищуватиме пропозицію”, – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, Національний банк України прийняв рішення з 24 квітня 2020 року знизити облікову ставку з 10% до 8% річних, що стане продовженням пом’якшення монетарної політики з подальшою метою підтримки економіки в умовах пандемії та карантинних заходів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram