Новини
21 Січня 2020
750

НБУ отримав 3,6 мільярда гривень на погашення боргів за кредитами рефінансування

Це на 960 мільйонів гривень більше, ніж у 2018 році

У 2019 році Національний банк України отримав 3,6 млрд грн на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків, що на 0,96 млрд грн більше ніж у 2018 році, про це йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

“Найбільше коштів отримано від реалізації заставлених неплатоспроможними банками майнових прав за кредитними договорами – 1,73 млрд грн та об’єктів нерухомого майна – 297,8 млн грн”, – зазначає регулятор.

І додає, що частково заборгованість за наданими Національним банком кредитами рефінансування неплатоспроможних банків була погашена внаслідок:

– звернення Національним банком стягнення на облігації та нерухоме майно шляхом набуття їх у власність на загальну суму 1,14 млрд грн;

– реалізації в межах виконавчого провадження заставленого нерухомого майна поручителів неплатоспроможних банків на загальну суму 177,90 млн грн;

– отримання коштів від погашення заборгованості за заставленими Національному банку кредитними договорами на загальну суму 89,01 млн грн;

– інших джерел погашення заборгованості на загальну суму 171,96 млн грн.

За найвищу ціну – 777,13 млн грн минулого року реалізовано майнові права за кредитними договорами, переданими ПАТ “КБ “НАДРА” в заставу Національному банку (майнові права на ТРЦ “Республіка”).

Крім того, протягом 2019 року Національний банк погодив умови реалізації заставлених майнових прав за кредитними договорами із сукупною початковою ціною реалізації 62,50 млрд грн та об’єктів нерухомого майна із сукупною початковою ціною реалізації у розмірі 3,94 млрд грн.

На кінець 2019 року усі судові рішення до фінансових поручителів (Костянтин Жеваго, Олег Бахматюк та Леонід Клімов) та майнових поручителів, які набрали законної сили, були ухвалені на користь Національного банку.

“Наразі вживаються заходи щодо їх примусового виконання”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що на розгляді в судах залишається 60 справ, за якими наразі немає рішень, які б набрали законної сили для звернення їх до виконання, а також 10 справ про банкрутство майнових поручителів.

Як зазначив начальник управління роботи з проблемними активами Павло Поляруш, загалом заборгованість неплатоспроможних банків за кредитами рефінансування у 2019 році скоротилася до 44 млрд грн станом на 1 січня 2020 року.

Раніше Investory News писали, що НБУ за 9 місяців 2019 року (станом на кінець жовтня) отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,9 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram