Думки
24 Березня 2020
2 072

Наталя Подоба: Як збалансувати харчування під час карантину

Засновниця сервісу здорової їжі Podoba.Постачальник правильного харчування — про карантинні смаколики та користь для здоров‘я

Правило перше — їжа повинна бути смачною

Наразі не час для монодієт (кефір + апельсинка) та тестів нових незвичних систем харчування. Їжа — найпростіший спосіб надати вам почуття захищеності, наділити вас комфортом. Готуйте знайомі страви, смак яких повертає вас в щасливі часи: мамині сирники та оладки, курка в духовці, пироги. Те, від чого у вас на душі стає тепло.

Правило друге — їжі не повинно бути багато

Готуйте на один раз. Не потрібні подвиги і столи на 30 осіб. Приготував — з’їв. Обуреним марною витратою часу необхідно ознайомитися з правилом #5.

Правило третє — плануйте

По-перше, це корисно і в мирний час. По-друге, ви візьмете контроль у свої руки, а це зараз вкрай важливо — знати, що ви щось контролюєте.

Складіть меню на тиждень. Зробіть інвентаризацію запасів: випишіть, що є, та замовте, чого немає. Ви побачите, що потрібно не так вже й багато. Чергуйте білковий сніданок (яйця, сир) і вуглеводний (каші, випічка). Обов’язково додавайте до меню овочі в будь-якому вигляді. Тушкуйте їх, запікайте, варіть, якщо вам смачно.

Правило четверте — обмежте себе

Але з розумом. Нехай у вашому замовленні не буде шоколадних батончиків, чипсів і гори печива (його ви можете спекти й самі, до речі). Замовте яєць, м’яса, овочів, фруктів, крупи. Візьміть трохи риби та хорошого сиру, приправ, вершкового масла та рослинної олії. Ці продукти можна комбінувати незліченну кількість разів.

Правило п’яте — підготуйте напівфабрикати

Напевно, ви працюєте з дому, тому порада готувати на один раз може викликати обурення. Вихід — напівфабрикати. Наприклад, ви запікаєте курку з овочами та картоплею. Ніжки та крила ви з’їсте відразу, а з грудки можна буде приготувати салат, додавши помідорів, сиру, зелені.

Те ж саме з першими стравами та відвареним м’ясом. У вас є бульйон і м’ясо для чогось іншого. Запекти солодкий перець і кабачок в духовці можна цілим деком, а змішувати та заправляти вже пізніше, перед прийманням їжі. Домашній майонез відмінно зберігається в холодильнику, як і інші заправки. Котлет можна наліпити кілька десятків, і смажити поетапно.

Правило шосте — вимірюйте

Універсальне правило “трьох кулаків” стане в пригоді. Суть: одиниця виміру — обсяг вашого кулака. На один прийом їжі вам потрібен один кулак білкової їжі (м’яса, риби) і два кулаки салату. Або два кулаки білка та один кулак складних вуглеводів. Якщо вам не хочеться постійно возитися з кухонними вагами — візьміть це правило на озброєння.

Правило сьоме — записуйте

Якщо ви поставили перед собою мету не набрати вагу під час вимушеного сидіння вдома, записуйте, що і скільки ви з’їли. Це теж один із інструментів самоконтролю. Результат вас здивує.

Зразкове меню на один день, на 1800 кілокалорій:

1. Сніданок: cирна запіканка з персиком — 250 гр

2. Другий сніданок: несолодкий йогурт, жирність 1% — 300 гр

3. Обід: відварна телятина — 150 гр, овочеве рагу (кабачки, баклажани, солодкий перець) — 150 гр

4. Полуденок: салат з курячої печінки, солодкого перцю та помідорів, з гірчичною заправкою — 300 гр

5. Вечеря: тушкована квасоля з помідорами — 250 гр

Давайте вийдемо з карантину з міцною психікою та нормальною вагою. Будьте здорові!

Корисні матеріали:

• Номер один — це Джеймі Олівер з його програмою “Готуємо швидко і легко”. Страви з п’яти інгредієнтів. Обожнюю цю серію передач.

• Гордон Рамзі — для тих, хто не любить Олівера. Серія “Домашня кухня”. Мені особисто більше до душі Олівер, він презентує матеріал простіше.

• Дарина Черненко та її блог “Меню тижня”. Дуже корисний ресурс, збережіть та користуйтесь на здоров‘я.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram