Новини
25 Лютого 2020
884

Найгірший день: Європейські індекси показали максимальне падіння з 2016 року

В результаті цього статки найбагатших людей світу знизилися на $139 мільярдів загальною сумою

Фото: Depositphotos

Європейські ринки зіткнулися з найгіршим днем ​​за останні три роки. Акції та індекси стрімко падають на побоюваннях про вплив коронавірусу на туристичний ринок і ринок товарів класу люкс, повідомляє Bloomberg.

Індекс найбільших підприємств європейського регіону STOXX Europe 600 під час торгів у понеділок, 24 лютого, знижувався на 3,6% — це максимальне падіння з червня 2016 р. На 13:58 за київським часом його значення склало 413.52 п.

Найбільше подешевшали акції компаній з виробництва предметів розкоші — у світлі побоювань, що спалах епідемії зашкодить продажу. Так, котирування власника LVMH опустилися на 7,2%, холдингової компанії Roche Group — на 2,3%.

Індекс Stoxx 600 Travel and Leisure також впав до мінімальної позначки за останні три роки. Значно подешевшали котирування туристичних компаній і авіакорпорацій: Air France-KLM знизилися на 9,5%, EasyJet — на 14%, Ryanair Holdings — на 11%.

Індекс лондонській біржі FTSE 100 тим часом впав на 2,7%, а німецький DAX і французький CAC 40 втратили по 3,3%.

Італійський FTSE MIB знизився на 4,4%. Найбільше подешевшали акції італійського бренду одягу, взуття та інших виробів класу люкс Salvatore Ferragamo (-9,5%) і футбольного клубу “Ювентус” (-11%).

За даними CNN, знизилися і ф’ючерси на американські індекси: Dow Jones (-2,5%), S & P 500 (-2,6%) і NASDAQ Composite (-3,3%).

Азійські ринки, що відкрилися у понеділок першими, вже відіграли новини про вірус — корейський індекс Kospi закрився з падінням на 3,9%, китайський Shanghai Composite знизився вперше з 18 лютого на 0,28%.

Нафта Brent за торговий день подешевшала на 4% або $2,4. Вартість бареля становить $55,70.

Фото: Marlene Awaad/Bloomberg

Також за підрахунками Bloomberg, статок 500 найбагатших людей світу в сумі впав на $139 млрд. Це сталося на фоні зниження індексів на фондових біржах через побоювання, що новий коронавірус може завдати шкоди світовій економіці.

Агенція зазначає, що це найбільше падіння доходів найбагатших людей світу з того моменту, як воно почало складати їх рейтинг (Bloomberg Billionaires Index), — з жовтня 2016 р. Найбільше втратили засновник Amazon Джефф Безос та гендиректор групи люксових брендів Louis Vuitton Moet Hennessy Бернар Арно — по $4,8 млрд.

Статок власника торгової мережі Zara Амансіо Ортеги зменшився на $4 млрд, глави Facebook Марка Цукерберга — на $3,48 млрд, одного із засновників компанії Google Ларрі Пейджа — на $2,7 млрд.

Фото: Flickr/Gage Skidmore

Від коронавірусу вже загинуло понад 2,6 тис. осіб, видужали понад 27 тис., заразилося понад 77 тис. чоловік. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу та закликала готуватися до можливої пандемії.

Як повідомляє агенція AP з посиланням на заяву бюджетного управління Білого дому, адміністрація президента США Дональда Трампа запросила у Конгресу $2,5 млрд на боротьбу з коронавірусом.

Ці кошти підуть на розробку вакцини, надання медичної допомоги та засоби індивідуального захисту.

Безпосередньо на боротьбу з коронавірусом адміністрація Дональда Трампа просить виділити $1,25 млрд. Решта коштів буде взято з інших джерел.

Наприклад, частина грошей буде виділена з коштів, спрямованих на боротьбу з вірусом Ебола. Однак, агенція зазначає, що, на думку демократів, цієї суми недостатньо для боротьби з коронавірусом.

Як відомо, ціна золота зросла до семирічного максимуму на фоні побоювань інвесторів, пов’язаних з впливом китайського коронавірусу на світову економіку. Котирування квітневих контрактів на золото на Comex у четвер, 20 лютого, збільшилися на 0,5%, до $1620,5 за унцію.

З цієї ж причини ціни на мідь і залізну руду також падають. Як стверджують аналітики, ф’ючерси на залізну руду можуть впасти до $80 за тонну, оскільки надлишок пропозиції прогнозувався ще до початку епідемії в Китаї.

А от світова індустрія ігрових та інших онлайн-додатків навпаки зросла на $150 млрд внаслідок рекордної кількості завантажень китайськими користувачами. Понад 222 млн завантажень було зроблено через App Store.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram