Новини
24 Серпня 2023
239

Найбільшу у світі плавучу вітроелектростанцію відкрито в Норвегії

Вона буде забезпечувати електроенергією нафтогазові родовища Gullfaks і Snorre

Норвегія офіційно відкрила свою першу офшорну вітроелектростанцію Hywind Tampen, яка є найбільшою у світі так званою плавучою ВЕС, що використовує вітрові турбіни на плавучих платформах, пише норвезький портал E24.

Hywind Tampen — перша повномасштабна плавуча морська вітроелектростанція в Норвегії, покликана забезпечувати електроенергією нафтогазові родовища Gullfaks і Snorre.

Виробництво на об’єкті розпочалося в листопаді 2022 року.

ВЕС розташована в Північному морі приблизно за 140 км від берега. Вона складається з 11 турбін і матиме потужність 88 мегаватів. Це означає, що виробництво зможе покрити близько 35% річного попиту на електроенергію на п’яти платформах Snorre та Gullfaks.

Очікується, що Hywind Tampen скоротить викиди вуглецю на 200 тис. тонн щорічно шляхом заміни викопних джерел енергії, що використовуються для вироблення електрики, альтернативним.

Загальна вартість проєкту становить приблизно 7,4 млрд норвезьких крон (€640 млн), що на 2 млрд крон більше, ніж очікувалось.

Норвегія є провідним виробником енергоресурсів у Європі, а з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну посилила співпрацю з Євросоюзом, аби допомогти йому замістити російське постачання газу й нафти.

Раніше Investory News писали, що Норвегія запрошує українців на роботу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram