Новини
5 Листопада 2021
766

Найбільший в історії скарб золотих монет англосаксів знайшли в Британії

Шукачі виявили 131 монету в чотирьох посудинах

У полі в Норфолку в Великій Британії металошукачі знайшли найбільший в історії скарб золотих монет англосаксів, повідомляє Ancient Origins. 131 золота монета лежала в чотирьох посудинах. Більшість з них карбувалися в королівстві Меровингів, але є і такі, які карбувалися у Візантійській імперії.

Монети датуються початком VII ст. Серед них є раніше невідомі дослідникам екземпляри, а також монети, які були відомі тільки за малюнками у книзі XVII ст.

Серед скарбів також виявили золотий злиток, кулон і два шматки золота, що свідчить про те, що скарб потрібно оцінювати не за номіналом монет, а за вагою золота в ньому.

Попередній найбільший скарб англосаксонських монет (101 монета) був знайдений у 1828 році в Крондейлі в Гемпширі.

У жовтні в сховищах Британського музею вчені виявили найдавніший малюнок привида, якому 3,5 тис. років. Силует примари було нанесено на вавилонську глиняну табличку. Довгі роки експерти не могли помітити зображення “неприкаяної чоловічої душі” — його можна розглянути під певним кутом лише при світлі.

У серпні 2020 року ізраїльські археологи знайшли 425 золотих монет поблизу міста Явне. Монети важать 845 г і, можливо, датуються кінцем IX ст. На момент поховання на них можна було купити розкішний будинок в одному з міст Аббасидського халіфату. Кому належала схованка — невідомо.

Як писали раніше Investory News, Королівський монетний двір Великої Британії видобуватиме золото та інші дорогоцінні метали з викинутих телефонів, ноутбуків і не тільки.

Тим часом американський мільярдер, власник баскетбольного клубу НБА Dallas Mavericks Марк Кьюбан назвав золото “мертвим” активом. За його словами сьогодні багато якостей цього драгметалу перейняла криптовалюта.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram