Бiзнес
5 Вересня 2019
1 030

Нафтові компанії готові інвестувати в зелену енергетику

Але світ ще довго буде залежати від викопного палива

Великі нафтові компанії готові укласти в цьому році рекордну кількість угод в галузі зеленої енергії, причому Royal Dutch Shell Plc очолює групу європейських компаній, які значно випереджають своїх конкурентів в США.

Дані, зібрані BloombergNEF, підкреслюють прискорюючі темпи переходу до низьковуглецевої енергетики серед найбільших світових виробників викопного палива і масштаби трансатлантичного розриву. Європейські великі компанії з 2010 р. уклали в сім разів більше угод з компаніями, що виробляють відновлювану електроенергію і сховища, ніж їх американські колеги.

“Тиск акціонерів, які розвивають нові технології та швидко змінюють уподобання споживачів змусили нафтогазові компанії переглянути свої довгострокові стратегії та вивчити нові бізнес-потоки”, — заявив аналітик BloombergNEF Девід Доерті.

Згідно зі звітом, нафтові компанії вже уклали близько 70 угод в таких секторах, як сонячна та вітряна енергія, а також — біопаливо, що вже близько до загальної кількості за весь 2018 р.

На сім компаній припадає близько три чверті кількості угод з 2010 р. Всі вони базуються в Європі, за винятком Chevron Corp. і Saudi Arabian Oil Co.

Невеликі проекти стали більш популярними отримувачами фінансування і придбань, оскільки з минулого року цифрові та ефективні технології випереджають всі інші категорії інвестицій. За словами Доерті, після них сонячна енергія стає все більш популярною.

За даними звіту, Shell посіла друге місце за кількістю угод із зеленою енергією, укладених з 2010 р.

Експерименти англо-голландської компанії контрастують з Chevron, BP Plc і Repsol SA, які сконцентрувалися на портфелях, ближчих до їх основних бізнес-операцій, таких як інфраструктура зарядки електромобілів.

“Якщо я хочу продовжувати розвивати нашу компанію, нам потрібно інвестувати в електроенергію, і ми вирішили створити в нашій компанії реальний підрозділ”, — заявив виконавчий директор Total Патрік Пуян на конференції SPE Offshore Europe, додавши, що компанія збільшить свої поточні витрати від $1,5 млрд до $2 млрд щорічно в залежності від її прибутковості.

Однак Пуян додав, що доступ до надійних джерел енергії “є фундаментальним”, тому компанія буде продовжувати інвестувати у викопне паливо.

Сонячні технології домінують в портфелі Total, і в цей сектор вкладено більше інвестицій, ніж в усі інші технології разом узяті. Як повідомляє BloombergNEF, компанія встановила сонячну батарею потужністю 1,7 ГВт.

Aramco відреагувала на підхід BP і Chevron, придбавши частки в обраних компаніях, що показують її поточні операції, з двома інвестиціями за останні два роки.

Як вважає Доерті, нафтові компанії можуть в майбутньому вкладати більше коштів у водень.

“Оскільки роль водню зростає, а витрати на виробництво водню падають, інтерес нафтогазової спільноти, ймовірно, зросте, а разом з ним і інвестиції”, — сказав він.

Нагадаємо, британська нафтова компанія British Petroleum (BP) заявила у вівторок, що погодилася продати свої активи на Алясці за $5,6 млрд американській нафтовій компанії Hilcorp Alaska.

Також, американський виробник вантажівок на водневому двигуні Nikola Motor планує залучити $1 млрд в ході IPO та отримати оцінку в розмірі $3 млрд, надавши приблизно 25% акцій новим інвесторам і діловим партнерам.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram