Новини
8 Лютого 2021
731

Нафта подорожчала до $60 за барель через високий попит у Китаї

За минулий тиждень Brent зросла в ціні на 7,8%, WTI — на 8,9%

У понеділок, 8 лютого, нафта продовжує зростати у ціні, перевищивши показники, що завершили минулий тиждень на максимумах більш ніж за рік, повідомляє Bloomberg.

Ключовим двигуном зростання ринку залишається високий попит з боку Китаю, який не зменшився, попри нові спалахи коронавірусу в країні.

Як зазначає агенція, за даними на 5 лютого, у китайські порти прямувало 127 танкерів (максимальна кількість за пів року), що перевозять у цілому більше ніж 250 млн барелів нафти.

“Востаннє Китай купував нафту у таких великих обсягах незадовго до падіння ціни WTI до негативного рівня, користуючись низькими цінами, щоб поповнити свої резерви”, — йдеться у повідомленні.

Головний виконавчий директор Royal Dutch Shell Бен Барден заявив минулого тижня, що обсяги продажу нафти Китаю “повернулися до істотного зростання”.

Станом на ранок понеділка, 8 лютого, вартість квітневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures склала $60,05 за барель, що на $0,71 (1,2%) вище за ціну на час закриття попередньої сесії. За підсумками торгів 5 лютого ці контракти подорожчали на $0,5 (0,9%) — до $59,34 за барель, що є максимумом з 29 січня 2020 року.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на березень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) піднялася до $57,47 за барель, що на $0,62 (1,09%) вище рівня на час закриття попередніх торгів. У п’ятницю ф’ючерси зросли в ціні на $0,62 (1,1%) — до $56,85 за барель, найвищого значення з 21 січня минулого року.

За минулий тиждень нафта Brent подорожчала на 7,8%, WTI — на 8,9%.

Аналітик CMC Markets Asia Pacific у Сіднеї Майкл Маккарті підкреслив, що загальна картина збільшення попиту на нафту за обмеження видобутку говорить про наявність чіткого потенціалу для зростання цін. “Дисципліна серед країн ОПЕК + є ключовим фактором, що підтримує підйом ринку”, — наголошує він.

Тим часом представники нафтотрейдерів Vitol і Gunvor обережні у своїх прогнозах. Як заявив глава азійських операцій Vitol Майк Маллер, трейдери “забігають наперед”, оцінюючи перспективи ринку після масової вакцинації.

При цьому голова Gunvor Торбєрн Торнквіст вважає малоймовірним тривалий підйом вартості нафти вище $60 за барель, оскільки за таких цін багато виробників розпочнуть нарощувати видобуток.

Нагадаємо, місяць тому новини з Китаю також сколихнули ринок. Однак тоді через спалахи коронавірусу в країні нафта навпаки — знизилася у ціні 8%, досягнувши тогорічних показників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram