Новини
11 Січня 2021
1 052

Нафта дешевшає на фоні нового спалаху коронавірусу у Китаї

Минулого тижня “чорне золото” подорожчало на 8%, досягнувши тогорічних показників

У понеділок, 11 січня, ціни на нафту знижуються, свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com. Так, вартість березневих ф’ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures становить $55,35 за барель, що на $0,64 (1,14%) нижче ціни на закриття попередньої сесії.

При цьому ціна ф’ючерсів на WTI на лютий на електронних торгах нью-йоркської товарної біржі NYMEX знизилася на $0,40 (0,77%), до $51,84 за барель. Попередні торги за стандартами завершилися на рівні $55,99 і $52,24 відповідно.

Серед основних причин — відновлення побоювання щодо світового попиту на паливо через суворі коронавірусні обмеження у Європі та посилення заходів у Китаї, де за інформацією влади країни, зафіксовано найбільший добовий приріст числа нових випадків зараження коронавірусом більш ніж за п’ять місяців на фоні збільшення кількості хворих у провінції Хебей, яка оточує Пекін.

У Шіцзячжуані, столиці провінції та епіцентрі нового спалаху COVID-19, людям наказано не виходити з дому і не користуватися транспортними засобами.

“В Азії знову спалахнули вогнища COVID. У китайській провінції Хебей в ізоляції опинилося 11 млн осіб. Крім того, виникла деяка невизначеність у політиці ФРС”, — написав у записці для клієнтів головний стратег з глобального ринку у компанії Axi Стівен Іннес.

За підсумками минулого тижня ціни на нафту зросли приблизно на 8%. Оптимізм трейдерів підтримали новини про добровільне додаткове скорочення видобутку Саудівською Аравією у лютому-березні на один мільйон барелів — до 8,1119 млн. Її квота на цей період становить 9,119 млн барелів.

“Ми є опікуном галузі. Це жест доброї волі, зроблений нашим керівництвом від імені його високості наслідного принца Мохаммеда бін Салмана”, — заявив у вівторок, 5 січня, після завершення переговорів ОПЕК+, міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдул-Азіз ібн Салман Аль Сауд.

При цьому Росії й Казахстану, які виступали проти збереження загального рівня видобутку на колишньому рівні, дозволили у лютому-березні сукупно збільшити видобуток на 75 тис. барелів (Росії — на 65 тис., Казахстану — на 10 тис.).

Йдеться про 0,075% світового попиту. Ринок інтерпретував це як поступку, що дозволяє Росії зберегти обличчя, пише Wall Street Journal.

Своєю чергою агентство Bloomberg зазначило, що з кінця грудня Росія наполягала на збільшенні видобутку приблизно на 500 тис. барелів на добу, починаючи з лютого. “Були підстави вважати, що про це й оголосять за результатами переговорів. Але Саудівська Аравія несподівано заявила про різке зниження видобутку в односторонньому порядку, взявши на себе відповідальність за ринок нафти”, — зазначає агентство.

І підкреслює, що це був продуманий крок нафтової наддержави. “Ми зобов’язані стежити за ринком, і ми зробимо для цього все необхідне. Я неодноразово говорив про це і навіть радив нікому не робити ставку проти нашої рішучості”, — заявив міністр енергетики Саудівської Аравії в інтерв’ю Bloomberg News після перемовин.

Після заяви Саудівської Аравії ціни на нафту WTI зросли більш ніж на 5% і перевищили позначку $50 доларів за барель вперше з початку пандемії. Вартість березневого ф’ючерсу на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE перевищила $54 за барель. Останній раз на цій позначці Brent торгувалася 26 лютого минулого року.

Раніше Investory News писали, що потягом 9 місяців 2020 року ПАТ “Укрнафта” збільшила чистий збиток у 8,5 раза (на 2 млрд 726,742 млн грн), у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року — до 3 млрд 90,574 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram