Новини
9 Березня 2021
693

Нафта марки Brent вперше з січня минулого року коштує понад $70

Саудівська Аравія у квітні знизить ціни на нафту для Європи

Ціна на травневий ф’ючерс нафти Brent на лондонській біржі ICE перевищила позначку $70 за барель. Останнього разу нафта північноморської марки показувала таку ціну у січні 2020 року, повідомляє РБК.

Станом на 01:25 за київським часом 8 березня, вартість ф’ючерсу Brent з постачанням у травні становила $70,58. На максимумі барель коштував $70,86, показавши зростання більше ніж на 1,8%.

Водночас ціна бареля нафти марки WTI на лондонській біржі підвищилася до $67,25, зростання становить 1,76%. Це найвищий показник вартості техаської марки за останні два роки.

Ціни на нафту почали впевнено зростати у лютому після аномальних морозів в американському Техасі, які привели до припинення видобутку на свердловинах. Збільшенню вартості сприяв й оптимізм на ринках з приводу відновлення світової економіки у зв’язку з вакцинацією від COVID-19.

“Все це призвело до повернення цін на нафту на докризовий рівень”, — йдеться у повідомленні. Додається, що 4 березня країни ОПЕК+ погодили збереження колишнього рівня нафтовидобутку у квітні. Виняток зробили для Росії та Казахстану, яким дозволили видобувати на 130 і 20 тис. бар. на добу більше у зв’язку з сезонним попитом на паливо.

Тим часом Саудівська нафтова держкомпанія Saudi Aramco оголосила, що у квітні підніме ціни на більшість сортів нафти для покупців з Азії та США, при цьому знизить їх для європейських клієнтів.

Так, марка Arab Light для азійських покупців подорожчає на $0,4 за бар. і коштуватиме на $1,4 за бар. більше кошика нафти Омана та Дубая. Вартість сорту Arab Heavy для Азії не зміниться, інших сортів — збільшиться на $0,2-0,6 за бар.

Зниження цін на нафту для покупців з країн Північно-Західної Європи у квітні складе від $1,5 до $1,8 за бар., із Середземномор’я — від $1 до $1,9 за бар.

Нагадаємо, місяць тому нафта подорожчала до $60 за барель через високий попит у Китаї, перевищивши показники, що завершили минулий тиждень на максимумах більш ніж за рік.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram