Новини
4 Березня 2021
567

Національний банк України підвищив облікову ставку до 6,5%

Банк готовий і далі підвищувати для обмеження фундаментального інфляційного тиску

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення підвищити облікову ставку до 6,5% річних з огляду на пришвидшену інфляцію на початку 2021 року, регулятор готовий за потреби підвищувати ставку й надалі, йдеться на сайті регулятора.

У січні зростання споживчих цін досягнуло 6,1% у річному вимірі, зазначають у НБУ. За попередніми оцінками Нацбанку, інфляція продовжила прискорення й у лютому.

Споживча інфляція, розрахована за даними онлайн-моніторингу, перевищила прогноз Національного банку України, а інфляційні очікування залишилися підвищеними.

“На інфляцію у перші місяці 2021 року впливало подорожчання харчових продуктів і палива, посилення інфляційного тиску з боку країн-торговельних партнерів, збереження стійкого внутрішнього споживчого попиту. Крім того, на ціни продовжили впливати ефекти від тогорічного послаблення гривні”, — зазначив в.о. голови НБУ Юрій Гелетій.

У НБУ очікують максимального зростання споживчих цін посеред року, проте надалі інфляція сповільниться і повернеться у цільовий діапазон у першому півріччі 2022 року.

Основним припущенням, яке правління Національного банку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Національний банк України очікує подальшого прогресу України в перемовинах із МВФ. Співпраця з Фондом та іншими міжнародними партнерами є важливою для фінансування бюджетних потреб і надання економіці додаткових стимулів для зростання. Завдяки цьому, як зазначають в НБУ, Україна також зможе підтримувати міжнародні резерви на рівні близько $30 млрд.

Основним ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, залишається посилення карантинних обмежень як в Україні, так і у світі, а також зниження ділової активності та споживчого й інвестиційного попиту.

“Національний банк готовий далі підвищувати ставку для обмеження фундаментального інфляційного тиску, стабілізації очікувань та приведення інфляції до цілі”, — зазначив Гелетій.

Нагадаємо, в лютому індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який щомісячно розраховує Нацбанк становив 48,8 проти 37,6 у січні. Це найкращий результат із жовтня 2020 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram