Новини
2 Березня 2021
581

Нацбанк: Настрої бізнесу покращилися через послаблення карантину

Очікування підприємств майже рік перебувають на рівні нижче рівноважного значення — 50 пунктів

У лютому індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який щомісячно розраховує Національний банк України (НБУ) становив 48,8 проти 37,6 у січні. Це найкращий результат із жовтня 2020 року, повідомляє пресслужба регулятора.

“У лютому підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, поліпшили очікування щодо результатів своєї діяльності”, — зазначають у Нацбанку.

Зокрема, підприємства промисловості продемонстрували найкращу динаміку та вперше за останні чотири місяці оптимістично оцінили власні економічні перспективи: у лютому секторальний індекс зріс до 50,3 із 38,6 у січні.

“Промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виготовлення продукції й нових замовлень, зокрема експортних”, — йдеться у повідомленні.

Підприємства сфер торгівлі та послуг також суттєво поліпшили оцінки своїх економічних перспектив після завершення січневого локдауну: індекси обох секторів зросли в лютому до позначки 49 із січневих 33,3 у торговельних підприємств і 39,7 у підприємств сфери послуг.

Як пояснили в НБУ, поліпшення очікувань щодо обсягів нових замовлень, товарів для продажу та послуг свідчить про відновлення роботи цих секторів.

А от найнижчими оцінки залишаються у підприємств будівництва (будівництва житла). Індекс сектора в лютому лише незначно поліпшився — до 35,3 після падіння до 33,1 у січні.

“Будівельники під впливом сезонного скорочення економічної активності очікують на скорочення обсягів будівництва та нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників, сировини та матеріалів”, — зазначили у НБУ.

І наголосили, що очікування підприємств дванадцятий місяць поспіль перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів).

При цьому підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на фоні подорожчання сировини й товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 3 лютого до 19 лютого 2021 року. В опитуванні взяли участь 194 підприємства. Серед опитаних підприємств 38,7% — компанії промисловості,  31,4% — сфери послуг, 25,3% — торгівлі, 4,6% — будівництва, 35,1% респондентів — великі підприємства, 28,4% — середні, 36,6% — малі.

Нагадаємо, новий 2021 рік бізнес розпочав із посилення песимістичних настроїв. У січні найгіршими були очікування будівельників і у представників зі сфери торгівлі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram