Новини
8 Травня 2020
938

Нацбанк та ЄБРР підписали договір про валютний своп на $0,5 мільярдів

Мінімальна сума одного траншу — $25 мільйонів

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Національний банк України (НБУ) домовилися про своп у розмірі $500 млн з метою збільшення доступності фінансування в гривні для місцевих компаній, на які негативно вплинула пандемія коронавірусу, повідомляє прес-служба регулятора.

Це дасть змогу посилити макрофінансову стабільність в Україні під час глобальної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, а також збільшити підтримку реального сектору економіки.

“Операції своп із Національним банком відкривають ЄБРР доступ до гривневого ресурсу, який буде використано для кредитування українських підприємств, що зазнали втрат від пандемії та карантинних обмежень. Цей ресурс буде спрямовано на підтримку ліквідності, поповнення оборотних коштів і торгове фінансування таких компаній без валютних ризиків” — йдеться у повідомленні.

Договір з ЄБРР укладено на два роки з можливістю пролонгації. Мінімальна сума одного траншу в межах договору становить $25 млн, а мінімальний строк траншу — до 3 місяців з можливістю роловеру.

Курсові параметри операцій своп будуть визначатися на базі диференціалу ставок по гривні та доларам США. Вартість гривневих ресурсів буде визначатися на базі облікової ставки НБУ, а вартість доларових ресурсів — на базі ставки, що прив’язана до міжнародно визнаного індикатора грошового ринку SOFR.

Перша операція своп Національного банку та ЄБРР відбудеться упродовж наступних кількох тижнів.

Нагадаємо, у квітні 2020 р. міжнародні резерви України зросли на 3,1% й станом на 1 травня 2020 р. становили $25,7 млрд. На позитивну динаміку вплинули операції регулятора на міжбанку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram