Новини
7 Травня 2020
865

Міжнародні резерви України у квітні зросли на 3,1%, до $25,7 мільярда

У НБУ стверджують, збільшенню посприяли операції регулятора з управління резервами та на валютному ринку

У квітні 2020 року міжнародні резерви України зросли на 3,1% й станом на 1 травня 2020 року становили $25,7 млрд, повідомляє Національний банк України.

“Збільшенню міжнародних резервів сприяли насамперед операції Національного банку – з управління резервами та на валютному ринку”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на позитивну динаміку вплинули операції регулятора на міжбанку. Так, попит на валюту з боку бізнесу після ажіотажу у березні суттєво знизився у квітні. Пропозиція валюти була більш ніж достатньою для задоволення клієнтських заявок, тож гривня посилила свої позиції, а Національний банк відновив операції з нарощування міжнародних резервів.

“Чиста купівля валюти Національним банком у квітні становила $678,8 млн. Інтервенції з купівлі валюти проводилися в окремі дні, коли пропозиція валюти була більшою за попит, і загалом становили $723,3 млн. Водночас для згладжування надмірних коливань гривні в бік знецінення Національний банк упродовж місяця продав $44,5 млн”, – повідомили в НБУ.

Крім того, $303,9 млн (в еквіваленті) було спрямовано на обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті.

“З цієї суми $128,6 млн сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті, ще $78 млн – за єврооблігаціями (ОЗДП), решта коштів сплачена за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами. Ці витрати з резервів були частково компенсовані новими надходженнями від розміщення урядом валютних ОВДП на $164,4 млн”, – зазначили в Нацбанку.

І додали, що на позитивну динаміку вплинула й зміна ринкової вартості та курсів валют – минулого місяця їх вартість збільшилася на $232 млн (в еквіваленті).

“Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,5 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду та Національного банку”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що станом на 1 березня 2020 року міжнародні резерви України cклали $26,623 млрд, що на 1,3% більше показника на початок лютого. З початку року резерви зросли на 5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram