Новини
22 Грудня 2021
503

Нацбанк надав прогноз щодо темпів зростання реального ВВП

У третьому кварталі показник збільшився на 2,7% у річному вимірі

У четвертому кварталі 2021 року триватиме відновлення економіки, попри збільшення захворюваності та карантинні обмеження. Про це йдеться у повідомленні Національного банку України.

“Подальшому зростанню реального ВВП насамперед сприятиме надолуження темпів збирання врожаю та вища врожайність пізніх зернових і технічних культур. Це підтримуватиме як сільське господарство, так і суміжні сектори — виробництво харчових продуктів, вантажні перевезення, оптову торгівлю”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри спалах захворюваності та посилення карантинних обмежень споживчий попит залишається стійким, про що свідчать практично незмінні темпи зростання роздрібного товарообігу протягом вересня-листопада. “Високі фінансові результати підприємств підтримуватимуть інвестиційну активність”, — зазначає регулятор.

І додає, що водночас високі ціни на енергоносії, збільшення виробничих витрат бізнесу, а також нижчий транзит газу через Україну надалі обмежуватимуть зростання економіки.

Згідно з даними, опублікованими Державною службою статистики України, у третьому кварталі 2021 року реальний ВВП України зріс на 2,7% у річному вимірі, а якщо порівняти з попереднім кварталом — на 1,5% у сезонно скоригованому вимірі. При цьому кінцеві споживчі витрати домогосподарств збільшилися на 9% р/р.

Зазначається, що високий рівень споживання підтримували, зокрема:

• збільшення зарплат через стійкий попит на ринку праці, підвищення мінімальної зарплати, перегляд зарплат працівникам галузей охорони здоров’я й освіти та доплати медикам;

• зростання пенсій, зокрема внаслідок їхнього перерахунку для пенсіонерів, що працюють;

• збільшення переказів з-за кордону з огляду на швидке відновлення економіки країн — реципієнтів українських трудових мігрантів.

При цьому показники більшості видів діяльності у третьому кварталі 2021 року зростали повільніше, ніж прогнозувалося. Зокрема, нижчі результати продемонструвало сільське господарство через повільніші темпи збирання врожаїв. Певне звуження зовнішнього попиту на гірничо-металургійну продукцію та високі ціни на газ стримували відновлення у промисловості.

Сектори ринкових послуг також відновлювалися повільніше, ніж очікувалося. Так, нижчими темпами зростала валова додана вартість готельно-ресторанного бізнесу, мистецтва, спорту й відпочинку, а також транспорту. “Це може пояснюватися переорієнтацією громадян на зовнішній туризм і збільшенням виробничих витрат бізнесу. Негативно вплинуло на транспортну галузь й скорочення транзиту газу”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у червні в Нацбанку назвали причини скорочення ВВП на 1,3% у першому кварталі. Серед основних — негативний вплив карантинних обмежень на сектори послуг і стрімке падіння інвестицій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram