Новини
25 Серпня 2020
599

Нацбанк Білорусі тимчасово припинив кредитування місцевих банків

Центробанк пояснив таке рішення необхідністю зниження тиску на валютний ринок

Національний банк Білорусі (НББ) тимчасово зупиняє з 24 серпня по 15 вересня 2020 р. проведення постійно доступних операцій з підтримки ліквідності в формі кредитів овернайт, повідомляє БЕЛТА з посиланням на заяву центробанку Білорусі.

Дане рішення в Нацбанку пояснили необхідністю зниження тиску на валютний ринок, який сформувався на фоні дефіциту ліквідності в банках.

“Останнім часом на фоні зростання дефіциту ліквідності в банківській системі спостерігається досить істотне зростання кредитного портфеля банків у білоруських рублях, що чинить додатковий тиск на внутрішній валютний ринок”, — йдеться у повідомленні НББ.

Як пише агенція Інтерфакс-Україна, міжнародне рейтингове агентство Moody’s вважає, що хоча політична напруженість у Білорусі зумовила відтік депозитів з банків і спонукала громадян до конвертації своїх заощаджень у долари США, білоруські банки зараз мають значний запас ліквідності, а також можуть розраховувати на підтримку держави або зарубіжних материнських банків.

Згідно з повідомленням Moody’s, відтік коштів є негативним фактором для кредитування, оскільки він послаблює ліквідність і базу фондування банків.

Депозити клієнтів є домінуючим джерелом фінансування банків, на них припадає 75% зобов’язань білоруської банківської системи станом на 1 липня. До того ж депозити в іноземній валюті, в основному в доларах США, становили 58% від загального обсягу депозитів. Однак великі подушки ліквідності білоруських банків забезпечують надійний захист від вилучення депозитів, зазначає агенція.

По чотирьом білоруським банкам, які рейтингує Moody’s, ліквідні активи перевищують 40% сукупних депозитів їх клієнтів. Але невідповідність валют і строків погашення зобов’язань створює ризики, оскільки ліквідні активи в іноземній валюті покривали лише близько 60% короткострокових зобов’язань банків в іноземній валюті на кінець 2019 р.

Своєю чергою Нацбанк має не дуже великі можливості для підтримки банківської системи валютною ліквідністю в силу відносно скромних валютних резервів.

Як писали раніше Investory News, ключові заводи Білорусі — “Білоруськалій”, МТЗ, МАЗ, БелАЗ — оголошують страйки, тим самим завдаючи удару по економіці країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram