Новини
18 Серпня 2020
855

Білоруська економіка під загрозою: Ключові заводи оголошують страйки

Тим часом деякі українські компанії вже приймають окремі підрозділи ІТ-компаній Білорусі як гостей

Фото: euroradio.fm

Один із найбільших світових виробників калію “Білоруськалій” (близько 20% ринку) частково зупинив роботу на фоні страйків проти підсумків президентських виборів у Білорусі, пише Коммерсант.

Дані різняться: за словами глави офіційної профспілки компанії Андрія Рибака, зупинка часткова, тоді як керівник незалежної профспілки Юрій Захаров заявив про повне припинення видобутку.

Джерела видання, знайомі з ситуацією, зазначають, що на минулому тижні робочі “Беларуськалій” приєднувалися до страйків тільки після закінчення зміни й зараз також надовго не залишають виробництво. На заводі ніхто на телефонний дзвінок, щоб отримати коментар з цього приводу, не відповідав.

У 2019 р. “Білоруськалій” забезпечив 5,6% консолідованого бюджету Білорусі, експортувавши 6,2 млн тонн добрив на $2,8 млрд. У 2020 р., за прогнозом Мінфіну країни, вона повинна отримати від експорту добрив понад $570 млн. У трейдері ” Білоруськалій” білоруської калійної компанії вже заявили, що “докладуть усіх зусиль для виконання своїх домовленостей і відкриті для партнерів, залишаючись на зв’язку 24/7”.

Білоруський металургійний завод, найбільше в країні металургійне підприємство, зупинило роботу 17 серпня на кілька годин, але потім відновило її. Надалі на заводі не виключають безстрокового страйку.

Масштабні мітинги також пройшли на МТЗ, МАЗі, БелАЗі, “Нафтані” і “Гродно Азоті”.

Складна ситуація з БелАЗ, пише видання: це гравець міжнародного масштабу, на який припадає близько 30% ринку кар’єрних самоскидів у світі.

За словами джерела, знайомого з ситуацією, попит на цю продукцію високий: рік тому БелАЗ мав передплачені замовлення на найближчі два роки. І хоча з того часу ситуація в сегменті майнінг погіршилася, замовлення як і раніше є. У разі припинення клієнти зможуть замінити цю техніку іноземною основних конкурентів.

До речі, як повідомила агенції “Інтерфакс-Україна” менеджер ІТ-комітету Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Ольга Куничак, українські ІТ-компанії активно ведуть переговори, а деякі вже приймають окремі підрозділи ІТ-компаній Білорусі як гостей.

“Українські ІТ-компанії готові до співпраці й допомоги нашим північним сусідам, але перш за все бізнес сподівається на швидке мирне врегулювання ситуації в Білорусі”, — зазначила Куничак.

При цьому вона вказала, що Кабінет міністрів прийняв постанову про виділення 5 тис. квот для іноземних ІТ-фахівців ще на початку року, однак зараз цей інструмент стане в пригоді як українському, так і білоруському ІТ-бізнесу.

Як раніше повідомляли Investory News, три дні без інтернету коштували Білорусі $169,2 млн збитків для економіки, багато сфер якої залежать від безперебійного зв’язку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram