Бiзнес
5 Грудня 2020
1 159

На шляху до IPO: Сервіс Airbnb надав поради компаніям, які планують вихід на біржу

Серед основних — не можна, щоб інвестори контролювали абсолютно все

Після 12 років успішної роботи сервіс оренди житла Airbnb вирішив виставити свої акції на публічні торги. Згідно з прогнозами, IPO може принести компанії $3 млрд за оцінки у $30 млрд. Хоча ціна розміщення ще невідома, багато що можна зрозуміти з реєстраційної заявки, поданої Airbnb до комісії з цінних паперів. Ось три головні висновки для підприємців з цього документа.

Урок 1. Залучаючи інвестиції, ви можете зберегти контроль над своєю компанією

Наразі співзасновникам Airbnb Брайану Ческі, Джо Геббі та Нейтану Блечарзіку належить 43,6% акцій компанії, що голосують. Але й після IPO вони свої позиції не втратять. За результатами торгів кожен з кофаундерів отримає акції у 20 голосів. Тоді як у більшості інших акціонерів буде тільки по одному голосу.

Це само по собі — вже рідкісний успіх, якщо врахувати, що трійка співзасновників залучила загалом $6,4 млрд від 67 інвесторів. При такому розкладі далеко не всім фаундерам вдається зберегти управління бізнесом. Але досвід Airbnb показує: якщо справи вашої компанії йдуть добре — це цілком реально.

Більшість підприємців, які залучають багато зовнішніх інвестицій, після декількох раундів фінансування втрачають контроль над бізнесом. Кожен новий інвестор відкушує частину їх частки, а часто ще й вимагає місце у раді директорів. У результаті засновник компанії перетворюється на міноритарного акціонера, якому належить лише декілька відсотків акцій у власній компанії.

Деяких це влаштовує — вони отримують маленький шматочок від пирога, що збільшується у розмірах. Інших така ситуація засмучує та позбавляє мотивації.

Серед інвесторів Airbnb — багато венчурних фондів і фірм на зразок Sequoia, Founders Fund і BlackRock. Логічно, що вони повинні були позбавити співзасновників компанії їх частки. Але ті, очевидно, згуртувалися й дотримувалися єдиної лінії на перемовинах з інвесторами. Тому немає ніяких сумнівів у тому, хто керуватиме Airbnb після майбутнього IPO.

Урок 2. Маркетплейси та платформи занадто дорогі

Фото: Stefanie Keenan/Getty Images for Airbnb

На перший погляд, відсутність великих капіталовкладень — перевага технологічних компаній, які працюють на двосторонніх майданчиках. Uber не купує автомобілі, а Etsy не платить приватним виробникам товарів. Замість цього вони платять за технології та персонал. Їх головне завдання — об’єднати безліч не пов’язаних між собою сторін на одній платформі.

Насправді розвиток подібного бізнесу вимагає багато грошей. Для початку потрібно побудувати саму платформу. Airbnb оцінює витрати на розробку продукту у $691 млн — це приблизно 27% її виторгу за 9 місяців 2020 року.

Але й після закінчення розробки та запуску компанії не можна розслаблятися — потрібно постійно підтримувати працездатність платформи. На це Airbnb за ті ж 9 місяців витратила $548 млн (близько 22% виторгу).

За словами старшого аналітика чиказького рейтингового агентства Morningstar Дена Васіолека, чимало коштів йде на підтримку власників житла та побудову відносин з регіональною владою. Airbnb неодноразово судилася з меріями через порушення законів про зонування територій. “Ця стаття витрат тримається в Airbnb на вищому рівні, ніж у їх конкурентів”, — зазначає аналітик.

Урок 3. Стійкість бізнесу — не просто модне слівце

З початком глобальної пандемії ми все частіше чуємо про те, як важливо зробити компанію стійкою. Засновники Airbnb й досі вирішують це завдання.

У своїх документах для IPO вони визнають, що до кінця не розуміють, як ситуація з коронавірусом відіб’ється на їхньому бізнесі. Але загальний тренд очевидний: міжнародні поїздки просіли, а ось туризм у сільській місцевості набирає популярність: люди все менше хочуть залишатися у містах.

У січні та лютому 2020 року, ще до пандемії, в Airbnb було близько 30 млн бронювань на місяць (у своїх метриках компанія позначає їх як “заброньовані ночі та розваги”). Потім справи компанії пішли на спад. У березні Airbnb втратила 4,1 млн замовлень, а у квітні — ще 700 тис.

Щоб виправити ситуацію, компанія звільнила близько 25% співробітників і заморозила свої маркетингові витрати. Якщо у квітні у неї утворився борг у $1 млрд, то тепер її фінансові резерви становлять близько $4,5 млрд.

За перші дев’ять місяців 2020 року Airbnb втратила близько $700 млн. Але у III кварталі кількість бронювань почала зростати й компанія вийшла на прибуток обсягом у $219 млн. Ніхто не знає, як друга хвиля коронавірусу відіб’ється на туристичній сфері, але з першою Airbnb, схоже, впоралася непогано.

Для більшості інших приватних компаній все складається не так райдужно. У них немає таких величезних маркетингових витрат, які можна просто скоротити, коли справи підуть погано. А банкіри не горять великим бажанням кредитувати їх на мільярди. Хіба що навесні невеликим компаніям як підтримку запропонували позики на виплату зарплати, але й для цього потрібно було виконати цілий ряд умов.

Згідно з документами Airbnb можна зробити висновок, наскільки добре вона справилася з пандемією. А також можна судити про те, наскільки складною ситуація була для інших компаній, які не мають ресурсів і можливостей “єдинорога”.       

Джерело: Incrussia.ru

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram