Новини
6 Грудня 2022
395

На розвиток озброєння та оборони Європи виділено €1,2 мільярда

Головною метою інвестицій є підтримка конкурентоспроможності європейської оборонної індустрії

Європейська комісія оголосила рішення провести значні інвестиції у сферу оборонних досліджень за ключовими напрямками розвитку озброєння й техніки, на що буде витрачена сума у €1,2 млрд, така інформація оприлюднена вчора, 5 грудня, на сайті Європейської Комісії.

“Європейська комісія ухвалила інвестиції обсягом близько €1,2 млрд у спільні проєкти оборонних досліджень та розвитку, та перші рішення щодо фінансування 61-го проєкту за підтримки Європейського оборонного фонду (EDF). За цим рішенням ЄС фінансує проєкти з розвитку сучасних оборонних спроможностей, зокрема, бойових літаків наступного покоління, броньованих машин та кораблів, а також критично важливих технологій у сферах космосу, кібернетичної безпеки, військових “хмарних” технологій, напівпровідників та медичних засобів протидії”, — йдеться у повідомленні.

Дослідження також будуть стосуватися розвитку військових технологій, зокрема, шляхом їх інтеграції з квантовими технологіями та новими матеріалами.

Найбільшу суму отримають дослідження у сфері повітряного бою — €190 млн, значне фінансування буде спрямовано також у дослідження, що стосуються бойових дій на суходолі (близько €155 млн), морського бою (близько €103 млн), повітряної та протиракетної оборони (близько €100 млн).
На проєкти, що пов’язані із розвитком космічних технологій, спрямовується сума у €50 млн, ще €38 млн будуть інвестовані в розвиток кібернетичного захисту.

Як зазначає Єврокомісія, із науковими установами, представниками промисловості та малого й середнього бізнесу, що залучаються до дослідницьких консорціумів, будуть підписані відповідні грантові угоди, після чого згадані проєкти мають принести практичні результати. Головною метою цих інвестицій є підтримка конкурентоспроможності європейської оборонної індустрії та забезпечення збройних сил європейських країн ключовими технологіями, що є необхідними для посилення безпеки Європейського Союзу.

Нагадаємо, ЄС планує запровадження санкцій проти російського сектора безпілотників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram