Новини
27 Жовтня 2023
324

На 2024 рік Dragon Capital удвічі знизив прогноз зростання ВВП

Проте інвестиційна компанія покращила прогноз курсу гривні

(PRNewsfoto/Black Dragon Capital)

Dragon Capital, враховуючи динаміку подій на фронті, переглянула ключове припущення на 2024 рік і тепер очікує на продовження війни і в другому півріччі наступного року, у зв’язку з чим знизила прогноз зростання економіки вдвічі — з 8% до 4%, пише Бізнес Цензор.

“Продовження війни означає, що економіка України не отримає поштовху від часткового повернення біженців та покращення економічних настроїв, проте нещодавнє відновлення експорту товарів через порти України в Чорному морі може стати важливим драйвером економічного зростання”, — йдеться в повідомленні Dragon Capital.

На думку аналітиків компанії, повноцінне відновлення перевезень через порти Чорного моря може збільшити експортний виторг на $9-10 млрд у 2024 році, що на третину більше, ніж у сценарії “без портів Чорного моря”, і вплинути на зростання реального ВВП до 5 відсоткових пунктів (в.п.).

Як уточнили в Dragon Capital, принаймні 46 суден із загальною вантажопідйомністю 1,85 млн тонн зайшли в українські порти в Чорному морі з моменту відкриття тимчасового коридору. Більшість із них, а саме 41 судно з вантажопідйомністю 1,7 млн тонн, прибули до портів Одеси в жовтні. Кораблі прибули під навантаження товарами, традиційно орієнтованими на морську логістику — сільськогосподарські та промислові (переважно залізняк і меншою мірою метали та вугілля).

Водночас за оцінками компанії, з урахуванням продовження бойових дій та ризику пошкоджень суден, що рухаються до українських портів, повноцінного відновлення судноплавства не відбудеться й обсяги експорту через порти Чорного моря коливатимуться між 1,5 млн і 3,5 млн тонн на місяць.

У Dragon Capital зберегли без змін прогноз зростання на 2023 рік на рівні 4,5%, оскільки останні дані підтверджують очікування компанії, що економічна активність стабілізувалася в третьому кварталі після поступового зростання в першій половині року.

У компанії зазначили, що очікують на продовження фінансової підтримки з боку іноземних партнерів у 2024 році, що дозволить під егідою МВФ отримати $40 млрд прямої бюджетної підтримки. Цього має бути достатньо для фінансування дефіциту бюджету за умови, що уряд активізує внутрішні запозичення і сприятиме подальшому зростанню резервів НБУ до $45 млрд у 2024 році. Це дозволить Нацбанку поступово продовжувати пом’якшувати валютні обмеження.

“Ми покращуємо наш прогноз курсу гривні щодо долара США, очікуючи, що він складе 37 грн/$1 до кінця поточного року (порівняно з попереднім прогнозом 37,5 грн/$1) та 39 грн/$1 до кінця 2024 року (за порівняно з 41 грн/$1), оскільки при війні, що триває, валютно-курсова стабільність залишиться ключовою метою для Нацбанку, попри недавній перехід до керовано-гнучкого курсу”, — йдеться в повідомленні.

Крім того, Dragon Capital знизив прогноз інфляції до кінця 2023 року на 3 в.п. — до 6%, враховуючи суттєвіше, ніж очікувалося, зниження фундаментального тиску в останні місяці та збільшення прогнозного врожаю для окремих культур (наприклад, овочів, гречки).

“Ми прогнозуємо, що у 2024 році показник інфляції прискориться до 8%, зокрема через збільшення внутрішніх цін на сільськогосподарські товари в результаті частково відновлення портів Чорного моря”, — наголошується в релізі.

Уточнюється, що, як і раніше, основні ризики для прогнозу пов’язані насамперед із плином війни, включно із ситуацією на полі бою та пошкодженням критичної інфраструктури (електроенергія, газ, порти). Також обсяги та темпи надходження іноземного фінансування залишаються ключовими факторами ризику для економіки України.

Раніше Investory News писали, що на відбудову країна може залучити до $130 мільярдів приватних коштів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram