Новини
21 Квітня 2022
548

МВФ допоможе Україні покрити фінансовий дефіцит $15 мільярдів у найближчі три місяці

“Ці кошти призначені саме для підтримки функціонування економіки, а не на відновлення країни”

Фото: Michael Reynolds

Україна звернулася до Міжнародного валютного фонду (МВФ) за підтримкою у покритті фінансового дефіциту для збереження функціонування економіки обсягом $5 млрд на місяць на найближчі три місяці, і МВФ допоможе у зборі цих коштів, повідомила директор-розпорядник Фонду Крісталіна Георгієва.

“Першочерговим завданням є забезпечення підтримки для заповнення цього фінансового дефіциту в Україні протягом наступних трьох місяців”, — сказала вона на пресконференції у Вашингтоні у середу.

“Дозвольте мені наголосити, що ці $5 млрд призначені для підтримки функціонування економіки, а не для задоволення потреб України у відновленні, які будуть величезними”, — додала Георгієва.

Вона зазначила, що Фонд дуже тісно взаємодіяв із Міністерством фінансів України щодо цих наданих їм оцінок й існує певна невизначеність щодо цієї суми, але вона, на думку МВФ, не виходить за межі ймовірних потреб країни.

“Що ми робимо, то це працюємо з нашими партнерами, щоб забезпечити мобілізацію за різними каналами такої підтримки та подальшу роботу над докладним описом конкретних потреб і того, як ці потреби можуть бути задоволені найкращим чином”, — зазначила глава МВФ.

Георгієва нагадала, що Фонд створив і адмініструватиме спеціальний адміністративний рахунок для спрямування грошей країн-донорів на допомогу Україні. “У нас вже є один вклад на цей рахунок, й інші можуть зробити свій внесок. Чекаємо з нетерпінням”, — додала директор-розпорядник.

Вона зазначила, що таке велике фінансування для України є важливим зі зрозумілих причин: більша частина економіки не працює, Фонд прогнозує близько 35% спад ВВП цього року. “І тому заповнити цю фінансову прогалину найкраще, покладаючись на грантове фінансування, і це те, що ми хочемо бачити, щоб мобілізувати кошти для України у пошуках фінансової підтримки”, — уточнила Георгієва.

За її словами, МВФ уже обговорює подальшу програму для України.

“Звісно, наразі у нас дуже висока невизначеність, але вона не має завадити нам розпочати роботу над пакетом підтримки для України у майбутньому”, — наголосила Георгієва.

Вона уточнила, що ця програма, яку Фонд може почати структурувати на майбутнє, не виноситиметься на раду директорів, доки тривають бойові дії.

“Тому що несправедливо очікувати від української влади розробки масштабного пакета реформ. Нині вони роблять правильно, зосереджуючись на тому, що найважливіше в цей момент, а саме на підтримці функціонування економіки, і вони роблять справді хорошу роботу”, — заявила глава МВФ, висловивши захоплення роботою українського економічного блоку у складі Мінфіну та Нацбанку щодо збереження макроекономічної та фінансової стабільності у країні, що воює.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив у неділю, що він обговорив із виконавчим директором МВФ Крісталіною Георгієвою питання щодо фінансової стійкості України та проблеми повоєнного відновлення країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram