Герої
4 Червня 2020
3 073

Мукеш Амбані: Мільярдер не з трущоб

Людина, яка подарувала Індії якісний та доступний інтернет, а також перетворила текстильну компанію на світового енергетичного гіганта

25 травня 2020 року індійська Reliance Industries Ltd (штаб-квартира у Мумбаї), що володіє підприємствами з енергетики, нафтохімії, текстилю, природних ресурсів, роздрібної торгівлі й телекомунікацій, запустила продуктовий онлайн-сервіс JioMart, аби конкурувати з місцевим підрозділом Amazon та Walmart Flipkart на індійському ринку.

Власник компанії Мукеш Амбані  на сьогодні — п’ятнадцята найбагатша людина у світі за версією Bloomberg, а також найбагатша людина в Індії зі статком у $53,4 млрд.

Мукеш зумів реалізувати стратегію зворотної інтеграції — від текстилю до нафтохімії. Його нафтопереробний холдинг Reliance Industries входить в десятку найбільших енергетичних компаній світу та коштує майже $10 трлн.

Амбані належить найдорожчий приватний хмарочос “Антілія” у 27 поверхів. Його спорудження коштувало $1 млрд. Висота споруди 173 метри, площа 37 тис. кв. м.

На фото: Мукеш Амбані з дружиною Нітою

Мукеш Амбані народився в Йемені у 1957 році. Проживає з сім’єю в Мумбаї. Одружений та має трьох дітей. А ще він обожнює боллівудські фільми.

Починав Мукеш не з нуля. Його батько, Дхібурхай Амбані, багато років працював секретарем в британському порту. Він зміг зібрати невеликий капітал та відкрити власну справу і торгував прянощами та шерстю. А пізніше, у 1966 році, заснував Reliance Industries і почав виробляти текстиль та інші тканини.

Через 11 років фабрика вийшла на біржу, а в кінці 70-х зайнялася виробництвом поліестеру — синтетичного матеріалу, який отримують в процесі переробки нафтопродуктів.

Мукеш Амбані отримав гарну освіту. Закінчив хімічний факультет Бомбейського університету (1979) та отримав MBA в Стенфордському університеті (1986).

До батькової справи він, старший син у сім’ї, приєднався на початку 80-х. Енергійний підприємець Мукеш умовив батька вкластися в перспективний ринок телекомунікацій та побудувати власний нафтопереробний завод. Справи йшли в гору.

А от у сім’ї виникли неабиякі суперечки. Після смерті батька Мукеш та його молодший брат Аніл Амбані так і не змогли поладнати у бізнесі. Мати вмовила їх роз’єднатися. Мукешу дісталися в управління нафтопереробна галузь та нафтохімія, а також текстильне виробництво.

Аніл отримав проекти, пов’язані з телекомунікаціями та електроенергетикою. Ще кілька років брати по інерції судилися один з одним за ті чи інші проекти, але в 2010 році нарешті розійшлися остаточно.

Кожен повів належну йому частину компанії своїм шляхом. Право використання сімейного бренду Reliance Industries також дісталося Мукешу Амбані.

На фото: Мукеш та Аніл

У 2004 році він був визнаний найвпливовішою людиною в світі. Тоді розмір його статків становив трохи більше $10 млрд.

Мукеш продовжив займатися нафтовидобутком та нафтопереробкою: він побудував мережу автозаправок та вивів її на біржу. Продав частку в одному з родовищ британській BP. Вартість гіганта Reliance Industries перевищила $100 млрд.

У 2013 році через погрози з боку ісламських угруповань, Мукешу Амбані виділили для охорони державний спецназ.

У 2014 році бізнесмен захопився ідеєю якісного та доступного інтернету в Індії. Він уклав у нову компанію Reliance Jio $33 млн та запустив мережу безкоштовного 4G у 2015 році. А вже через рік представив світу власний смартфон LYF. Пристрій всього за кілька місяців став хітом продажів в Індії.

У 2017 році інтернет став платним. На той час 4G-мережа Мукеша налічувала більше 100 млн чоловік, і 72 млн користувачів оплатили послуги компанії в той же день, коли їх про це попросили.

Мукеш не випадково вибрав інтернет новою сферою своїх інтересів. Останні кілька років він намагається виглядати більш сучасним та відкритим до світу.

На фото: Ніта Амбані

Підприємець відомий як один із найбагатших власників спортивних команд. Він відвідує різні заходи, спортивні та культурні, спонсорує талановитих індійців, в тому числі надає гранти на навчання в Стенфорді, займається благодійністю разом з дружиною Нітою.

До речі, сімейне щастя Мукеша та Ніти влаштував батько бізнесмена. Помітивши на шоу красиву виконавицю індійського танцю, Дхірубхай познайомив з нею сина.

Будучи шкільною вчителькою за фахом та економістом за освітою, Ніта довела вміння розумно вести справи та незабаром була залучена в сімейний бізнес.

Мукеш Амбані щиро вдячний своєму батькові. В його офісі безліч портретів батька та його суперреалістічний бюст, надрукований на 3D-принтері.

На фото: приватний хмарочос Амбані “Антілія”

Вислови Мукеша про бізнес, розвиток та успіх:

• Постійне зростання — це основа будь-якої діяльності. Зростання для мене — це стиль життя.

• У бізнесі найголовніше — віра в себе і здатність зробити цю віру реальністю.

• У певному сенсі наша боротьба нескінченна, оскільки ми ніколи не отримуємо абсолютно все, що хочемо. І життя навчило мене того, що здаватися відразу дуже нерозумно, оскільки з першої спроби не вдається майже нічого.

• Я називаю це “заразною нетерплячістю”. Ми прагнемо робити все не просто швидко, а подвійно швидко.

• Завжди інвестуйте в майбутнє і в справжній талант.

• Велика компанія нагадує стоніжку: якщо одна або дві ноги відпадуть, це ніяк не відіб’ється на просуванні та зростанні компанії.

• Завжди мисліть глобально та не бійтеся здійснювати зухвалі вчинки на шляху до успіху.

• Рішучість і працьовитість завжди винагороджуються.

• Для мене мільярд людей — це мільярд споживачів. Це можливість щось створити й заробити.

• У бізнесі потрібно вміти створювати щось з нічого.

• Деякі більше схильні до ризику, ніж інші. Без ризику нудно жити.

• Мій батько передбачав, що Індія може стати учасником глобального ринку, і завжди думав про масштабування. Це увійшло в ДНК Reliance.

• Лідера визнають лише тоді, коли він може вирішити всі розбіжності. Мій батько мав право вето на всі рішення, і це право вето наразі моє. Але за останні десять років він ніколи не використовував своє право вето. Він казав: “Як тільки ви вистрілите з гармати, ви більше не маєте набою при собі”.

• Найбільшою спадщиною мого батька був його стиль керівництва. Він казав, що у лідера повинні бути послідовники. Поваги не можна вимагати. Треба заохотити інших сказати те, що хочу сказати я.

• Надійність буде внесена до списку обов’язкових якостей на Уолл-стріт, оскільки ми хочемо орієнтуватися на перші 100 найкращих компаній світу.

• Я переконаний, що технологія формує людство.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram