Новини
23 Липня 2021
695

Moody’s назвало економіки з найбільшими втратами від пандемії

Головними наслідками пандемії для національних економік стануть боргове навантаження, соціальна напруга та бідність

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service випустило доповідь з оцінкою втрат національних економік через пандемію COVID-19. Тривалі негативні наслідки аналітики пророкують більшості країн світу, проте деяким з них вдасться вийти з кризи з мінімальними збитками.

Темпи відновлення і “рубцювання шрамів” після пандемії будуть залежати від структури національної економіки, здатності ринків товарів і праці адаптуватися до ефектів пандемічного шоку, а також від якості антиковідної держполітики та темпів масової вакцинації в країнах, вказує Moody’s.

Аналітики агентства розділили країни на три групи в залежності від розриву між допандемічним прогнозом Moody’s за рівнем реального ВВП у 2020-2023 роках і поточним прогнозом за їх ВВП на ті ж роки.

Найменш постраждалі економіки — ті, у яких прогнозований ВВП виявиться лише на 2% (або менше) нижче докризового прогнозу.

Економіки із середнім збитком — їх прогнозний ВВП не дотягує 2-8% до докризового.

Найбільш постраждалі економіки — їх втрати щодо допандемічної траєкторії ВВП перевищать 8%.

Найсерйозніші втрати відчують країни з тими, що формуються та “прикордонними” (frontier) економіками — особливо ті, чиї доходи сильно залежать від окремих секторів, таких як туризм.

У зоні ризику також держави з високим борговим навантаженням навіть без урахування пандемії та слабкими інститутами, не здатними належним чином підтримати відновлення. До категорії найбільш постраждалих Moody’s відносить Шрі-Ланку, Суринам, Лаос, Індію, Туніс і Перу.

Лише невелика група країн може уникнути серйозних економічних потрясінь, їх реальний ВВП до 2023 року буде лише трохи нижче або навіть вище допандемічних прогнозів. Йдеться про країни з розвиненою економікою, зокрема США, більшість країн Західної Європи, а також Китай.

У США і єврозоні вакцинація населення знаходиться в просунутій фазі, а величезні фіскальні стимули допомагають економіці швидше відновитися. У таких країнах, як Китай, Південна Корея або Сінгапур, відповідь влади на кризу охорони здоров’я була досить ефективною: там відразу були введені жорсткі карантинні обмеження, які дозволили медичним установам впоратися зі зростанням захворюваності.

“Економічні наслідки кризи COVID-19 погіршать ключові проблеми, пов’язані з бюджетними дефіцитами й накопиченням заборгованості країн. Це призведе до зниження рівня доходів, поглибить нерівність і посилить бідність”, — йдеться в доповіді Moody’s.

В цілому агентство прогнозує, що світове економічне зростання у 2021 році становитиме 5,7%, сповільнившись до 3,3% до 2023 року. В окремих країнах, що розвиваються і бідніших країнах пандемія нівелює помітний в попередні роки прогрес в зниженні рівня бідності та соціально-економічної нерівності.

Окремо в доповіді Moody’s йдеться про держави, залежні від туризму. Вони називаються найбільш постраждалими від пандемії, хоча деяким вдасться відновитися швидше завдяки транспортній доступності.

Так, легше подолають наслідки пандемії країни, в які велика частка туристів приїжджає на автомобілях, наприклад Хорватія. Водночас популярні туристичні напрямки Азійсько-Тихоокеанського регіону, зокрема Таїланд, можуть бути менш популярні через низькі темпи вакцинації.

З точки зору ринку праці пандемія прискорила тенденції, які вже почали розвиватися (автоматизацію та цифровізацію робочих місць), але посилила торговельний протекціонізм. В умовах пандемії ринки праці зіткнулися зі скороченням продуктивності, особливо в секторах, де потрібна присутність людини.

Скорочення обсягу випуску призведе до зниження доходів домогосподарств і корпорацій, що безпосередньо вплине на податкові надходження до бюджетів і посилить проблеми з обслуговуванням держборгу. Така доля чекає на держави, в яких велика частка податків йде від сфери товарів і послуг, попереджає Moody’s.

Як писали раніше Investory News, через зростання захворюваності COVID-19 в Європі та масове поширення штаму “Дельта” в Україні почали готуватися до нового сплеску.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram