Новини
22 Серпня 2021
794

Монету з королевою Вікторією та левом оцінили в сотні тисяч доларів

П’ятифунтова золота монета є мрією багатьох колекціонерів

Рідкісна монета часів королеви Вікторії продається на американському аукціоні за сотні тисяч доларів. Золота п’ятифунтова монета була випущена в 1839 році в ознаменування початку правління юного монарха, повідомляє Daily Mail. Автором дизайну виступив Вільям Резерв: скульптор, художник і головний державний гравер Королівського монетного двору з 1828 до 1851 роки.

Аверс прикрашений портретом Вікторії, а на реверсі — 20-річна королева зображена в образі Уни, головної героїні першого тому “Королеви фей” Едмунда Спенсера. У поемі 1590 року Уна рятує замок своїх батьків від дракона і є втіленням істини. На монеті лев символізує Британську імперію.

Малюнок виконаний з неймовірною деталізацією. Портрет молодої королеви в образі Уни був сміливим дизайнерським рішенням: це перший випадок, коли британський монарх був зображений на монеті у вигляді вигаданого персонажа.

Всього існує 400 примірників цієї монети в декількох варіаціях — там можна побачити різні пов’язки на голові жінки або відрізняються написи.

Це найлегша з британських монет номіналом £5: 38,7-39,3 г. Всі монети “Вікторія Уна і лев”, що надходять на аукціони, продаються за великі суми. Зокрема, в січні 2020 року один екземпляр був проданий за $690 тис., інший в жовтні того ж року — за €984 тис. ($1,148 млн).

“Уна і лев — один з найбільш знакових прикладів британської нумізматики, довгий час вважався трофейною монетою, яку прагнуть отримати багато колекціонерів”, — зазначив представник Heritage Auctions.

Лот, активний на цей час, оцінюється від $600 тис. до $800 тис. Євросоюз вважає його “інвестиційним золотом”.

Як писали раніше Investory News, у Західному Лондоні археологи знайшли Хіллінгдонський скарб: понад 300 потинів залізного віку. Знахідці, як мінімум, 2100 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram