Новини
7 Квітня 2023
388

Молдова відмовляється від російського газу

Країна підписала контракт із Грецією

Молдова, залежна від постачання російського газу, підписала угоду з грецькою державною компанією DEPA Commercial про постачання блакитного палива, повідомляє молдовський телеканал TV8.

Документ підписали в Афінах під час офіційного візиту до Греції міністра енергетики Віктора Парлікова та керівника державної компанії Energocom Віктора Бинзаря.

Грецію вважають стратегічною точкою з доступними джерелами енергії, де вже працює термінал скрапленого природного газу (СПГ), а другий термінал буде завершено до кінця року.

Бинзар повідомив, що трейдери в регіоні постачають газ із кількох географічних точок, включно зі Сходом, США та Африкою, за вигідними цінами.

Цей контракт передує будь-якому контракту купівлі-продажу і є обов’язковим для виконання між компаніями в Європейському Союзі.

“Співпраця між Молдовою та Грецією дасть змогу збільшити роль підземних родовищ газу в Україні для забезпечення Центральної Європи природним газом у холодний період поточного року. Досвід Energocom минулого сезону з використання інтерконектора Греція-Болгарія засвідчив можливість використання трансбалканського газопроводу в реверсивному режимі”, — повідомив Парліков.

Молдова майже повністю залежала від російської газової компанії “Газпром” щодо імпорту газу. Постачання природного газу призводили до частих суперечок між Молдовою та росією.

Нагадаємо, імпорт російської нафти Сінгапуром зріс утричі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram