Мiста
9 Червня 2020
2 828

Місто-лев, але не Львів: Сінгапур

Завдяки викоріненню корупції протягом 30 років тут відбулось справжнє економічне диво 

Сінгапур — одночасно місто, столиця і держава. Назва походить від малайського “сінга” (лев) та “пур” (місто). Це одне з трьох міст-держав у світі разом з Ватиканом та Монако.

У минулому Сінгапур був британською колонією. А сьогодні перетворився на третій найбільший світовий фінансовий центр. Країна не має власних природних ресурсів та імпортує абсолютно все, зокрема пісок та прісну воду.

Його символ — це риба з головою лева — Merlion (Мерліон).

Країна входить до групи “Східноазійських тигрів”, нарівні з Південною Кореєю, Тайванем та Гонконгом. Це держави, що здійснили гігантський економічний прорив, буквально за тридцять років перетворившись з держав третього світу у передові країни.

На фото: Символ міста Merlion

Прем’єр міністр Сінгапуру Лі Куан Ю, що керував урядом з 1959-1990 рік відомий своєю жорстокістю та непримиримістю  у питанні боротьби з корупцією, яку йому вдалося викорінити. Завдяки цьому стало можливе економічне диво.

Місто-держава посідає перше місце в рейтингу найменш корумпованих держав в Азії та п’яте — у світі. Цьому сприяють високі штрафи та кримінальна відповідальність за зловживання своїм службовим положенням.

Завдяки суворій судовій системі та законодавству, Сінгапур вважається однією з найбезпечніших та законослухняних країн, а рівень злочинності тут один із найнижчих у світі — в будь-яких кварталах міста можна спокійно гуляти як удень, так і вночі. Тут існує величезна система штрафів, тілесні покарання та навіть смертна кара.

Сінгапур входить у двадцятку найменших країн світу та у деcятку країн з найвищим рівнем життя. 3% населення (близько 100 тис. осіб) — доларові мільйонери.

На фото: готель Marina Bay Sands

Тут розташовані дві з пяти найдорожчих будівель світу. Це Marina Bay Sands ($5,7 млрд.) та Всесвітній курот Сентоза ($4,9 млрд).

Marina Bay Sands — це унікальний п’ятизірковий готельний комплекс, що складається з трьох 200-метрових 55-поверхових веж, на дахах яких розташований майданчик SkyPark у вигляді корабля зі 150-метровим другим по величині у світі басейном Infinity pool. Видимі бортики відсутні, тому здається, ніби басейн раптово обривається.

Курорт Сентоза — улюблене місце для відпочинку сінгапурців і туристів. Це цілий острів, на якому є все, починаючи від захищених пляжів з білим піском, п’ятизіркових готелів та казино, закінчуючи найбільшим у регіоні парком розваг Universal Studios Singapore, найбільшим у світі океанаріум Marine Life Park, статуєю Мерліона, вежею Tiger Sky Tower з оглядовим майданчиком тощо.

На фото: остров Сентоза

Міжнародний аеропорт Чангі тримає першість з 2013 року, як найкращий аеропорт у світі. Нещодавно відкрили довгоочікуваний термінал Jewel Changi Airport з найбільшим у світі штучним водоспадом висотою 40 м.

Термінал аеропорту побудований за проектом відомого архітектора Моше Сафді, вартість будівництва перевищила $1,7 млрд. Будівля складається з 10-ти поверхів (п’ять з яких під землею) та зовні нагадує величезний скляний пончик.

На фото: аеропорт Чангі

Морський порт також належить до числа найбільших у світі та неодноразово визнавався найкращим та найбільш екологічним в Азії.

Вважається, що в Сінгапурі найкраща система громадського транспорту. Податок на власне авто складає 140%, хоча це не зупиняє населення від придбання дорогих автівок.

Сінгапур на другому місці після Монако по щільності населення.

Офіційними визнано чотири мови: малайська, англійська, китайська та тамільська. Головною для навчання та спілкування є англійська.

Як свідчать дані ЗМІ, сінгапурські діти лідирують у рейтингу рівня успішності в математиці та науці, складеному Організацією економічного співробітництва та розвитку. А система освіти займає третє місце після південнокорейської та японської.

Держава є лідером за станом здоров’я населення у світі. Однією з причин відмінного рівня здоров’я прийнято вважати смачну та корисну національну кухню Сінгапуру. Країна займає друге місце (після Японії) за якістю місцевої їжі, яка позитивно впливає на здоров’я, фізичну форму та довголіття. Слід зазначити, що саме тут існує два ресторани вуличної їжі, які відзначені зіркою Мішлен.

На фото: Чан Хонь Мень — кухар та власник одного з легендарних сінгапурських кіосків, які відзначені зіркою Мішлен

Сінгапур побудований за всіма канонами Фен-Шуй: його ландшафт і архітектура узгоджені з цим вченням про вплив потоків енергії на людину.

Фонтан багатства — найбільший у світі фонтан (28 м), який навіть занесений у Книгу рекордів Гіннеса.

Сінгапурський ботанічний сад — єдиний тропічний сад у світі визнаний ЮНЕСКО світовою спадщиною. Його площа близько 70 га. Історія появи саду бере свій початок з часів Сера Стемфорда Раффлза, засновника Сінгапуру та істинного натураліста. У 1822 році він розпорядився створити перший ботанічний. В даний час цей великий парк визнаний кращим ботанічним садом Південно-Східної Азії, що також включає неймовірний сад орхідей.

Оглядове колесо Sigapore Flyer 165 м висотою — друге у світі. Побудоване у 2008 році, довгий час саме воно було найвищим у світі поки у 2014 році його не випередило на 2 м колесо у Лас-Вегасі.

На фото: Фонтан багатства

Саме в цій країні проводиться єдина у світі нічна гонка “Формули-1”. Це був маркетинговий хід, до якого вдалася влада держави, щоб умовити керівництво “Формули-1”, яке раніше вже відмовилося проводити тут один із етапів. Оригінальна ідея привернула як рекламодавців, так і глядачів.

Місто налічує понад 80 хмарочосів. У Сінгапурі діє законодавче обмеження, що забороняє будувати в центральній частині міста хмарочоси висотою понад 280 м. Причина — близькість військової авіабази Пая-Лебар. Проте компанії GuocoLand все ж таки вдалося отримати дозвіл на будівництво свого 290-метрового хмарочоса Tanjong Pagar Centre, який у 2016 році  став найвищою будівлею Сінгапуру.

Журнал The Economist опублікував рейтинг найдорожчих міст світу. У 2019 році перше місце з однаковими показниками зайняли одразу три міста – Сінгапур, Париж та Гонконг. При цьому Сінгапур – єдине місто в топ-10, яке зберегло свій рейтинг другий рік поспіль.

ВВП країни за 2019 рік склав $382 млрд, а ВВП на душу населення $58248. Рівень інфляції на квітень 2020 року — 0,7%. Рівень безробіття — 2,4%. Міжнародні валютні резерви у квітні 2020 року становили $303,074 млрд.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram