Країна Новини
27 Вересня 2019
1 383

Місія завершена: МВФ назвав основні проблеми української економіки

Уряд очікує затвердження нової програми підтримки з Міжнародним валютним фондом до кінця року

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), очолювана Роном ван Роденом, завершила свою роботу в Україні та почала обговорення трирічної програми підтримки. Про це йдеться у звіті за підсумками роботи місії МВФ.

“Місія обговорила перспективи та виклики для української економіки в контексті консультацій за Статтею IV 2019 р. Після глибокої економічної кризи 2014-2015 рр. українська влада відновила макроекономічну стабільність, і зростання відновилося. Економіка зростає зі швидкістю 2,5% – 3,5%. Розумна фіскальна та грошово-кредитна політика і гнучкість обмінного курсу призвели до різкого скорочення зовнішніх і внутрішніх дисбалансів України “, — йдеться в повідомленні.

Також, згідно зі звітом, загальний дефіцит бюджету був обмежений трохи більше як 2% ВВП за останні два роки та, як очікується, залишиться на тому ж рівні в цьому році.

“Дефіцит рахунку поточних операцій скоротився до 3% – 3,5% ВВП, а резерви відновилися до більш ніж $20 млрд”, — відзначається в заяві.

Також у звіті підкреслили важливість незалежності центрального банку і забезпечення фінансової стабільності.

У МВФ прогнозують, що завдяки стійкому продовженню реформ Україна може тісніше інтегруватися з європейською економікою, розширюючи використання переваг Угоди про вільну торгівлю з Євросоюзом.

Однак, як підкреслюється у звіті, темпи зростання економіки залишаються надмірно низькими для того, щоб істотно скоротити розрив між рівнями доходів в Україні та в сусідніх країнах. На дуже низькому рівні залишається ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) — тільки 20% від середнього показника для Європейського союзу.

Український уряд очікує затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом до кінця року. Про це повідомив агенції УНІАН заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук.

За його словами, поширена за підсумками місії заява МВФ була очікуваною, оскільки підписання угоди на рівні персоналу відразу за підсумками місії було малоймовірним. Також Ніколайчук повідомив, що в найближчі тижні МВФ очікує від України проект держбюджету на наступний рік, побудований на оновлених прогнозах.

У свою чергу, міністр фінансів Оксана Маркарова заявила про те, що нова програма може стати останньою, оскільки надалі наша країна зможе обходитися без підтримки МВФ.

Як відомо, Світовий банк зберіг прогноз зростання ВВП України у 2019 р. на рівні 2,7%. При цьому збережено зростання економіки й на 2020 рік — на рівні 3,4%.

Нагадаємо, виконавча рада МВФ ухвалила рішення затвердити кандидатуру Крісталіни Георгієвої на пост директора-розпорядника цієї фінансової організації на п’ятирічний період.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram