Новини
28 Грудня 2021
629

Мінекономіки прогнозує зростання ВВП у 2022 році до 3,6%

Це пов’язано з новими викликами через продовження коронавірусних обмежень

Міністерство економіки України відкоригувало прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) країни на 2022 рік у бік більшої стриманості — 3,6% проти початкового прогнозу 3,8% наприкінці травня, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар першого віцепрем’єра — міністра економіки Юлії Свириденко.

“Здебільшого це пов’язано з новими викликами через продовження коронавірусних обмежень. Міністерство очікувало, що обмеження для економіки буде знято раніше, але виявлення нових випадків та чергові хвилі COVID-19 свідчать про те, що підприємствам може знадобитися більше часу, щоб адаптуватися до нових умов”, — пояснила вона.

За її словами, прогноз інфляції залишається незмінним. Глава Мінекономіки нагадала, що Національний банк України вже вжив низку заходів, щоб повернути інфляцію у допустимі межі. “Ціль Нацбанку — це 5%, плюс-мінус 1%. Відповідно, за його розрахунками, вже в другій половині наступного року ми зможемо досягти такого показника”, — зазначила перший віцепрем’єр.

Юлія Свириденко повідомила, що за підсумками 2021 року в України буде найвищий доларовий ВВП за всю історію — майже $200 млрд. “Коли президент прийшов до влади, то доларовий ВВП країни становив лише $131 млрд. За великим рахунком, за п’ять років каденції президента ми можемо досягти зростання ВВП майже вдвічі”, — заявила Свириденко.

Відповідаючи на запитання щодо координації економічного блоку уряду та Нацбанку, перший віцепрем’єр заявила, що завдання координації економічної політики — забезпечення макроекономічної стабільності та інтенсивне зростання.

“Згідно з українським законодавством, Національний банк України є незалежним регулятором. Він відповідає за стабільність банківської системи. Але жоден державний орган не може жити сам по собі, без співпраці з основними партнерами та урядом”, — зазначила Свириденко.

Як приклад позитивної співпраці вона назвала нещодавно проведену велику нараду з українськими банками за участю голови Національного банку, “де ми домовилися про активізацію кредитування банками економіки наших підприємств”.

Перший віцепрем’єр додала, що, крім Нацбанку та Мінфіну, головними партнерами Мінекономіки виступають також три парламентських комітети — з питань економічного розвитку, фінансової та податкової політики й бюджетний, “оскільки лише за їх підтримки ми можемо робити необхідні зміни до законодавства, які дадуть змогу прискорити зростання економіки загалом”.

Серед пріоритетів у роботі Мінекономіки Свириденко виділила три: розвиток малого та середнього бізнесу, зростання ВВП та активізацію міжнародної торгівлі.

Як відомо, у 2020 році ВВП України скоротився на 4% після чотирьох років зростання: у 2019 році — на 3,2%, роком раніше — на 3,4%, а у 2017 та 2016 роках — відповідно на 2,5% та 2,4%. Перед цим було зафіксовано спад на 9,8% у 2015 році та на 6,6% — у 2014 році.

Уряд України очікував за підсумками поточного року відновлення економіки на 4,1%, тоді як Нацбанк України у жовтні погіршив свій прогноз із 3,8% до 3,1%. Однак у центробанку зазначили, що показник може бути нижчим.

За оцінками голови ради НБУ Богдана Данилишина, за підсумками дев’яти місяців цього року ВВП України зросте на 2,2%.

Нагадаємо, у червні в Нацбанку назвали причини скорочення ВВП на 1,3% у першому кварталі. Серед основних — негативний вплив карантинних обмежень на сектори послуг і стрімке падіння інвестицій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram