Новини
10 Січня 2023
530

Мінагрополітики: Урожай зернових та олійних цьогоріч скоротиться на 10-15%

Пріоритетними стануть олійні культури через їх більшу вартість

Цього року в Україні буде зібрано на 10-15% менше зернових та олійних культур, розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час телемарафону.

Він зазначив, що наступного року урожайність може скоротитися на 5%, зауваживши, що під словом “урожайність” ідеться про величину, яка збирається з гектара і її не варто плутати із показником фізичного збору врожаю.

Висоцький підкреслив, що посівні площі будуть переорієнтовані в основному на олійні культури.

“Пріоритетними в аграріїв стають олійні культури. Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку, його площа посіву як порівняти з попереднім роком не зменшилася. Також очікуємо збільшення площ соняшнику та сої. Хоч олійні культури мають меншу урожайність на гектар, дають менший валовий збір у вазі, але вартість їх значно вища проти зернових — у 2-2,5 раза. Тому, якщо ми говоримо про фізичний збір урожаю, то прогнозуємо, що скорочення буде на рівні 10-15%. Така наша оцінка наразі”, — сказав Висоцький.

Відповідаючи на запитання щодо можливого профіциту олійних культур, Висоцький наголосив, що його немає. Тому що і по олійних, і по зернових культурах, Україна експортноорієнтована.

“Міжнародний ринок готовий спожити й більші обсяги олійних культур з України. Тому те, що буде додатково вирощено, піде на експорт. На додаток, логістика по олійних культурах більш вигідна, оскільки одиниця тонн олійних культур має більшу вартість, а транспортування коштує так, як і 1 тонна зернових. Через це фермери й перелаштовуються, щоб все-таки працювати не в збиток і не в нуль, а з певною прибутковістю”, — підкреслив Висоцький.

За його словами, фактично основна збитковість у с/г спостерігалася весною-літом, до відкриття “зернової ініціативи”, адже тоді була обмежена логістика й відповідно низька ціна на внутрішньому ринку через подорожчання транспортування.

“Із відкриттям “зернової ініціативи” по зернових культурах ми вже спостерігаємо прибутковість. Об’єми зростають, вартість логістики падає, тому прогнозуємо не лише по олійних, але і по зернових культурах, зокрема озимій пшениці, позитивні результати в поточному році”, — резюмував перший заступник міністра.

Нагадаємо, Україна експортувала майже 39 млн т агропродукції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram