Новини
16 Грудня 2021
631

Мінагрополітики популяризуватиме бренд “Вино України” — підписано меморандум

Так держава зможе контролювати виробництво та обсяги продажу

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко підписав меморандум про співпрацю з об’єднаними асоціаціями виноградників та виноробів — Громадською спілкою “Укрсадвинпром”, ГО “Всеукраїнська асоціація виробників продукції садівництва й виноградарства” та ГО “Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє”. Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

За словами Лещенка, міністерство всіляко підтримує цю ініціативу та долучається до неї. “Спільна робота над підтримкою законодавчих змін у частині регулювання виноградно-виноробної галузі України та створення конкурентних умов для розвитку виноробної продукції матимуть ефективний та дієвий результат. Будь-які зміни у будь-якій сфері необхідно реалізовувати в співпраці з людьми, які в ній працюють, і які векторно можуть спрямувати роботу в потрібне русло, що допоможе дати чіткі й правильні результати”, — наголосив він.

І додав, що вітчизняного виробника необхідно підтримувати на всіх рівнях.

“Ми повинні своє вино робити зі свого винограду, адже це поштовх до розвитку галузі та збільшення посадки виноградників. Наша мета — просувати якісний національний продукт як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, — зауважив міністр. — Здійснення повноцінного лабораторного контролю виробленої в Україні та ввезеної на нашу митну територію виноробної продукції стане гарантією її безпечності та якості”.

Документ також передбачає створення та просування національного бренду “Вино України”, виготовлення українського вина виключно з винограду, вирощеного та переробленого в Україні, запровадження державного реєстру виноградників та виноробної продукції.

За словами голови громадської спілки “Укрсадвинпром” Володимира Печка, створення виноградарського реєстру, а саме трьох видів обов’язкових декларацій, необхідне для правильного регулювання ринку. “Такі декларації нададуть змогу відстежувати, скільки винограду вироблено, скільки вина з нього зроблено та скільки вина є у залишках на кінець року”, — пояснив він.

Як зазначили винороби, держава за допомогою цих трьох декларацій зможе ефективно аналізувати виробництво, обсяги продажу та перехідні залишки винограду та вина в країні, що надалі дасть змогу їй відмовитися від необхідності ліцензувати вино та скасувати стягнення з нього акцизного податку.

Нагадаємо, українські виробники сиру фета з 2023 року мають відмовитися від цієї назви, оскільки вона є захищеним географічним зазначенням. Разом з представниками Мінагрополітики, торгових мереж і виробниками вивчається досвід інших країн, розробка продуктового досьє і нової назви продукту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram