Новини
13 Жовтня 2021
729

Мінагрополітики: Формат приватизації землі потрібно трансформувати

Відомство запропонувало скасувати право на безплатну приватизацію землі

Міністерство аграрної політики та продовольства ініціює скасування права на безплатну приватизацію землі, оскільки в нинішньому форматі цей інструмент використовується для зловживань. Про це глава міністерства Роман Лещенко заявив під час пресконференції, присвяченій 100 дням ринку землі, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

“Ми комплексно стежимо за процесом безплатної приватизації, оскільки той її формат, який зараз існує, дозволяє недобросовісним громадянам зловживати цим правом. Держава розуміє відповідні ризики, тому безплатна приватизація повинна бути трансформована”, — сказав Лещенко.

За словами міністра, замість права на безплатне отримання землі можна передбачити знижку на її покупку.

“Мінагро ініціюватиме громадське обговорення для того, щоб замінити право на безплатну приватизацію у “фізичних” гектарах правом на фіксовану знижку при покупці й отриманні в оренду державних земель. Така знижка буде однаковою і гарантованою для всіх громадян, плюс будуть передбачені додаткові пільги для ветеранів та інших категорій громадян. Для того, щоб її отримати, достатньо подати електронну заяву”, — запропонував Лещенко.

Він додав, що всі заяви будуть оприлюднені, і ситуація з подвійною приватизацією стане неможливою в принципі.

Лещенко уточнив, що знижка буде стосуватися саме державних земель.

“Також ми хочемо розв’язати питання землі, які знаходяться під приватними садибами. Власники таких садиб повинні офіційно отримати в користування землі, які їм належать, без зайвих бюрократичних процедур безплатно”, — підкреслив міністр.

Як повідомлялося, раніше Лещенко заявляв, що право кожного українця на отримання двох гектарів землі неможливо забезпечити через брак ділянок. Згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України, кожен громадянин країни має право безплатно отримати до 2 га землі для ведення особистого сільського господарства.

Як раніше писали Investory News, при переході права власності на нерухомість, в угоду включається і земельна ділянка, на якій ця нерухомість розташована. Депутати Верховної Ради 301 голосом затвердили у другому читанні відповідний законопроєкт №5248.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram