Новини
20 Травня 2020
993

Microsoft створила один із найпотужніших суперкомп’ютерів у світі для компанії Ілона Маска

Машина оброблятиме дані для різних моделей й алгоритмів штучного інтелекту

Корпорація Microsoft створила один із п’яти найпотужніших суперкомп’ютерів у світі ексклюзивно для некомерційної дослідницької організації OpenAI, засновниками якої є глава SpaceX Ілон Маск і колишній глава венчурного фонду Y Combinato Сем Альтман. Про це компанія повідомила на своїй конференції для розробників Microsoft Build, яка вперше пройшла в онлайн-форматі.

За розрахунками Microsoft, згідно з публічними доступними даними, ця машина входить до п’ятірки публічно оголошених суперкомп’ютерів, маючи наступні характеристики: 285 тис. процесорних ядер (CPU core), 10 тис. графічних процесорів (GPU) і пропускна здатність мережі 400 Гб на секунду для кожного GPU-сервера.

Загалом суперкомп’ютер Microsoft розроблений на базі хмари Azure. “Завдяки цьому він володіє перевагами сучасної хмарної інфраструктури, включаючи швидке розгортання, надійність дата-центрів і доступ до сервісів Azure”, – пояснили у компанії.

І додали, що машина оброблятиме дані для різних моделей, а також алгоритмів штучного інтелекту. “Суперкомп’ютер тренуватиме наступне покоління потужних розподілених ІІ-моделей, здатних виконувати ширший спектр функцій, що здатні вимагати значно більших ресурсів”, – йдеться у повідомленні.

Як пояснює Microsoft, історично експерти з машинного навчання розробляли невеликі ІІ-моделі, які використовували набори розмічених даних, щоб навчитися виконувати якусь одну окрему задачу – розпізнати об’єкт, перевести текст й т.д. Однак, фахівці зі штучного інтелекту довели, що деякі з цих завдань краще виконуються однією великою моделлю, що, наприклад, навчена на мільярдах сторінок публічно доступних текстів.

“Така модель настільки тонко розуміє нюанси мови, граматику та контекст, що здатна відмінно виконувати декілька завдань: підбивати підсумки довгих виступів, модерувати чат в онлайн-іграх й інше”, – розповіли у компанії.

Створення й тренування таких потужних моделей вимагає супер вираховувальної інфраструктури або кластерів сучасного обладнання, з’єднаних за допомогою мереж високої пропускної здатності.

У Microsoft переконані, що новий суперкомп’ютер для OpenAI – це перший крок аби зробити наступне покоління масивних ІІ-моделей й інфраструктуру, необхідну для їх навчання, доступними широкому колу організацій та розробників.

Нагадаємо, попри Covid-19 Microsoft Corp відзвітувала про фінансові показники, які перевершили всі очікування Уолл-стріт. Так, у III фінкварталі компанія збільшила чистий прибуток на 22%, а виторг – на 15%.

Раніше Investory News писали, що Microsoft виділить $20 млн для боротьби з коронавірусом COVID-19, у рамках створеної американською компанією програми AI for Health, завдяки якій вчені, некомерційні організації та компанії у сфері охорони здоров’я зможуть отримати доступ до інструментів для обробки даних, у тому числі за допомогою штучного інтелекту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram