15 Жовтня 2019

Нобелівські лауреати з економіки останнього десятиріччя

Премія Шведського державного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля, також відома як Нобелівська премія з економіки — найпрестижніша премія в галузі економічних наук, заснована банком Швеції в 1968 році з нагоди свого 300-річчя. Премія вперше була присуджена в 1969 році.

Щорічно в жовтні Шведська королівська академія наук оголошує ім’я лауреата премії, попередньо обравши його з кандидатур, представлених Комітетом присудження премії з економіки пам’яті Альфреда Нобеля. Нагородження лауреата премії відбувається разом з лауреатами в інших галузях в річницю смерті Нобеля 10 грудня. Кожному лауреату вручається медаль, диплом і грошова винагорода.

Першими лауреатами Нобелівської премії з економіки стали Рагнар Фріш з Норвегії і Ян Тінберген з Нідерландів.

Всього з 1969 до 2016 року премія присуджувалася 48 разів, а її лауреатами ставали 78 вчених. Розбіжність між кількістю премій і її лауреатами обумовлена ​​тим, що одна премія може присуджуватися відразу декільком особам. Так з 49 премій 26 раз її отримував один учений, 17 раз — двоє, 6 разів — відразу троє людей.

Середній вік лауреатів на момент отримання премії становив 67 років. Наймолодшим лауреатом є американський економіст Кеннет Ерроу, який отримав премію з економіки в 1972 році, у віці 51 року. Найстаршим став інший американець — Леонід Гурвіч, який отримав премію у 2007 році у віці 90 років.

З 74 лауреатів 73 є чоловіками. Єдиною жінкою-лауреатом з економіки стала Елінор Остром, яка отримала премію у 2009 році.

Investory News пропонує познайомитися з лауреатами останнього десятиліття.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Джерело: www.nobelprize.org

2009 рік, лауреати - Елінор Остром та Олівер Уільямсон, премія "За дослідження в галузі економічної організації"

2010 рік, лауреати - Пітер Даймонд, Дейл Мортенсен, Крістофер Пессаридес, премія "За дослідження ринків з моделями пошуку"

2011 рік, лауреати - Томас Сарджен, Крістофер Сімс, премія "За емпіричні дослідження причинно-наслідкових зв'язків в макроекономіці"

2012 рік, лауреати - Ллойд Стауелл та Елвін Еліот Рот, премія "За теорію стабільного розподілу і практики організації ринків"

2013 рік, лауреати - Юджин Фама, Ларс Петер Хансен та Роберт Шиллер, премія "За емпіричний аналіз зміни вартості активів"

2014 рік, лауреат - Жан Тіроль, премія "За аналіз ринкової влади і її регулювання"

2015 рік, лауреат - Ангус Дітон, премія "За аналіз проблем споживання, бідності і соціального забезпечення"

2016 рік, лауреати - Олівер Харт та Бенгт Хольмстрьом, премія "За внесок в розвиток теорії контрактів"

2017 рік, лауреат - Ричард Талер, премія "За внесок в поведінкову економіку"

2018 рік, лауреати - Уильям Нордхаус, премія "За інтеграцію зміни клімату в довгостроковий макроекономічний аналіз" та Пол Ромер "За інтеграцію технологічних інновацій в довгостроковий макроекономічний аналіз"

2019 рік, лауреати - Абхіджит Банерджі, Естер Дюфло і Майкл Кремер, премія "За експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю"

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram