Бiзнес
19 Лютого 2020
2 623

McDonald’s проти KFC: 65-літня війна фаст-фудів

Як два локальні бренди стали законодавцями швидкого харчування у світі, але й досі ведуть завзяту боротьбу між собою

Вони мають багато спільного. Дві найбільші міжнародні мережі ресторанів швидкого харчування McDonald’s та KFC створені в Америці, в 1950-х роках та працюють за системою франшизи. Обидві компанії були продані засновниками ще до того, як вони отримали світове поширення. Вони мають схожі формати, меню, локації, ідеологію бізнесу, але чомусь одним з них вважається більш успішнішим. Investory News дізнавався, чому інвестори відають перевагу McDonald’s, та що не так з “формулою успіху” KFC.

Розвиток бізнесу

Компанія McDonald’s із самого початку розвивала свій бізнес, як самостійна та незалежна корпорація на чолі з Реєм Кроком. Він викупив вже готовий максимально автоматизований та оптимізований фаст-фуд концепт у братів МакДоналд.

Запорукою успіху компанії стали жорсткі стандарти якості продукції, рецептур, підготовки кадрів, чистоти та адекватність цін. Ці стандарти витримуються протягом багатьох років.

У той час як KFC неодноразово переходила зі складу до складу великих підприємств: таких як корпорації Heublein з Коннектикуту, що займалася продажем упакованих продуктів, PepsiCo, основною діяльністю якої був випуск та реалізація газованих напоїв. Ці угоди призводили до дестабілізації KFC, через багатопрофільність цих корпорацій та високу конкуренцію з подібними мережами, такими як Burger King та Wendy’s.

У серпні 1997 року PepsiCo виокремила KFC, Pizza Hut та Taco Bell в спеціалізовану ресторанну компанію Tricon Global Restaurants, яку згодом перейменували у Yum! Brands. З цього часу почався новий розвиток підприємства.

Кількість ресторанів

Під торговою маркою McDonald’s на кінець 2018 року працювало 37 855 ресторанів, з них 35 085 на правах франчайзингу. Корпорація входить до списку найбільших компаній США Fortune 500 (2019 рік 149-е місце). Станом на 2019 рік під брендом KFC працювало понад 15 тисяч торгових точок в 134 країнах світу.

Фінансові показники

Капіталізація компанії McDonald’s складає понад $162 млрд, одна акція компанії коштує близько $216. А от KFC самостійно так і не проводило публічного розміщення акцій. Але корпорація Yum! Brands на сьогодні має капіталізацію понад $32 млрд. Одна акція коштує близько $105.

Асортимент

McDonald’s має дуже широкий асортимент їжі. Тут ви можете скуштувати бургери та роли зі свинини, курки, яловичини та риби. А також курячі шматочки, запечений сир та креветки. Є широкий вибір салатів, морозива, десертів та соусів. Також існує можливість замовити дитяче меню – Happy meal, до якого входять більш здорові компоненти, наприклад, морква, а також іграшка на вибір. Пропонується великий вибір напоїв: Coca-cola, Fanta, Sprite, різновиди чаю, та кави, вода, сік. Також у ресторані подають сніданки. В залежності від пори року до меню включаються сезонні страви. Саме ця мережа розробила оригінальну картоплю фрі. Меню розширювалося поступово і майже завжди успішно.

KFC зробили ставку на страви з курятини. Фірмовий рецепт полковника Сандерса – засновника фаст-фуду – курячі шматочки на кістці обсмажені з додаванням 11 спецій. Зараз у ресторанах подаються бургери та роли, салати, до складу яких також входить курятина. Також пропонуються морозиво та десерти. Крім звичайного набору безалкогольних напоїв, до меню включене пиво, що не дуже вписується в концепцію сімейного фаст-фуду. Оскільки курячі шматочки мають різну величину, неможливо розрахувати точну вагу страви. Часта зміна керівництва вела за собою запровадження нових страв. Але не всі експерименти були вдалими.

Логотип та обличчя компанії

Обличчям KFC був його засновник – полковник Сандерс, а також відерце з курячими шматочками, яке встановлювали біля будівель закладів. Логотип часто модифікувався змінюючи кольори та написи. Обличчя засновника то включали, то виключали з логотипу. На відміну від KFC, McDonald’s має більш сталі традиції. Логотип – дві золоті арки поєднані між собою. А обличчям став клоун Рональд Макдональд. Людина, яка втілює персонажа має відрізнятися чемністю, дружелюбністю та людяністю. Правила поведінки клоуна дуже чітко прописані в інструкції. До речі, цього року клоун відмічає 65-річчя.

Ще однією відмінною рисою компанії McDonald’s є можливість проведення днів народження для дітей у закладі. Пропонується фірмова програма, атрибутика та торт.

Франшизи

Засновнику корпорації McDonald’s Рею Кроку вдалося вдосконалити франчайзинг – він відмовився від продажу ліцензій на цілі території штатів, почавши продаж франшиз на будівництво тільки одного ресторану. Коштувала вона $950 та видавалася на 20 років. Якщо ресторатор доводив свою відповідність високим стандартам, Крок міг довірити йому будівництво ще одного закладу. Тим самим його прибуток залежав від прибутку ресторатора. Першою та неодмінною умовою договору, що підписується рестораторами, була наявність уніфікованого меню: в Каліфорнії, Іллінойсі, Мічигані клієнти повинні були бути впевнені, що їм подадуть гамбургери одного й того ж розміру, з однаковою кількістю м’яса, цибулі, кетчупу та гірчиці. Рей Крок до кінця свого життя самостійно об’їжджав найвіддаленіші куточки імперії McDonald’s, особисто перевіряючи, чи всі параметри єдиного меню дотримуються в точності. Також у компанії є Біблія McDonald’s на 750 сторінок, де досконало прописані всі процеси, порядок, облаштування закладу, правила поведінки, спілкування співробітників та інше.

Сандерс перейшов до франчайзингу, коли зрозумів, що відомий тільки у своєму штаті та потрібно якось розширюватися. Перший час він самостійно шукав партнерів, подорожуючи по США та отримуючи 5 центів за кожний проданий рецепт. Перше відерце KFC було продано по франшизі Піту Харману в 1957 році. У 1987 році детище Сандерса стало першою західною фаст-фуд франшизою, яка потрапила на китайський ринок. У результаті мережа дуже розширилася і стала однією з популярних у світі, поступаючись тільки компанії McDonald’s.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram