Новини
19 Березня 2020
989

Lynk вперше відправив текстове повідомлення з супутника на звичайний смартфон

Для цього не знадобилося підключати додаткове обладнання

Фото: NASA

Аерокосмічній компанії Lynk вдалося прийняти текстове повідомлення, відправлене з одного зі своїх супутників, на звичайний Android-смартфон, повідомляє VC.ru.

З січня 2020 р. устаткування стартапу, прикріплене до космічного апарату Cygnus, знаходилося на орбіті. 24 лютого компанія відправила перше повідомлення з текстом “Це тест”.

Повідомлення прийшло на смартфон команди, яка в цей час перебувала на Фолклендських островах у південно-східного узбережжя Південної Америки. Правда, перші три букви повідомлення обрізалися, зазначає видання.

У компанії стверджують, що передача тексту з супутника на смартфон — перший випадок в історії людства.

Lynk — одна з декількох космічних компаній, які планують побудувати мережу з тисяч супутників, щоб обслуговувати абонентів на землі. Але замість інтернету стартап сконцентрований на сотовому зв’язку для звичайних мобільних телефонів.

Зараз потрібен супутниковий телефон або аксесуар, який дозволяє смартфону під’єднатися до пристрою на орбіті.

У Lynk розробили програмне забезпечення для супутника, яке підключає мобільний телефон до орбітальних пристроїв, як тільки він виявляється поза зоною дії наземних веж сотового зв’язку. Як стверджують в Lynk, технологія дозволить користувачам залишатися на зв’язку в будь-якій точці планети.

Співзасновник і генеральний директор стартапу Чарльз Міллер вважає, що за підтримки партнерів компанія зможе запустити проект до кінця 2020 р., якщо отримає дозвіл регуляторів. Мобільні оператори зможуть купувати технологію у стартапа.

Lynk планує почати з 55 міні-супутників вагою 25 кг, запустивши їх на орбіту на висоті 500 км. Компанія може надавати комерційні послуги, маючи в розпорядженні всього кілька десятків супутників. Але щоб забезпечувати покриття 4G, Lynk будуть потрібні тисячі.

Lynk заснована у 2016 р. в США. За даними Crunchbase, за три роки в рамках посівного раунду компанії вдалося залучити $5,2 млн. У стартап двічі інвестував американський інвестфонд Blazar Ventures.

Як писали раніше Investory News, власник китайської компанії Zhejiang Geely Holding Group, мільярдер Лі Шуфу хоче піти по шляху Ілона Маска і створити приватну космічну компанію. Будувати ракети китайський мільярдер не збирається: компанія буде створювати телекомунікаційні супутники, подібні проекту Starlink.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram